Първа копка на нов, модерен лабораторен комплекс в Българската академия

...
Първа копка на нов, модерен лабораторен комплекс в Българската академия
Коментари Харесай

Двама министри канят бизнеса и младите в модерен проект в БАН

Първа копка на нов, съвременен лабораторен комплекс в Българската академия на науките пред Института по оптически материали и технологии бе направена през днешния ден.

Проектът е с европейско финансиране и по нищо не наподобява на старите здания на Академията.

Председателят на Българска академия на науките Юлиан Ревалски и двама министри - по европейските средства Атанас Пеканов и по образованието Сашо Пенов, плюс европейски комисари, бяха поканени на събитието.

С каски и усмивка министрите забиха лопатите пред Института. Всички, дружно с ръководителя на Българска академия на науките, поканиха млади фрагменти на работа в Българска академия на науките и желаеха реципрочност с бизнеса.

Като " мощна инвестиция за по-добра България " - дефинира плана Атанас Пеканов. Той сподели пред учените, че точно с конкурентна просвета - страната става новаторска и акцентира, че би трябвало да работят с бизнеса.

Пеканов изиска и държавната политика да усили каузи на капиталовата политика, с цел да има промени. 1.7 млрд. лв. има в Плана в европейските фондове и 1.5 млрд. лв. ни дава Европа за 2 години. Министърът счита обаче, че средствата не са задоволителни, с цел да има високи стандарти. Той изиска от Българска академия на науките високи стандарти за новаторска България с високи заплати.

Министър Сашо Пенов удостовери, че страната има капацитет, както и Българска академия на науките и също изиска сливане на бизнес и Българска академия на науките. " Такива Центрове за върхови достижения ще привлекат младежи, в този момент средата в Българска академия на науките ги отхвърля и те отиват в лъскавите здания на компаниите. Когато има техника, те ще се върнат в Българска академия на науките и университетите ", разясни Пенов.

Юлиан Ревалски акцентира, че в плана са взели участие 12 Института в Българска академия на науките, Софийски университет и Технически университет. " Къртовска работа ", само че с подобен план се притеглят млади сътрудници в модерни лаборатории, сподели той.

По време на церемонията имаше екип от Европейска комисия по покана на българските управляващи.

Делегацията бе водена от София Алвеш, шеф на дирекция " Изграждане на административен потенциал и осъществяване на стратегии ІІ ", и госпожа Анес Монфре, шеф на отдела " България, Унгария и Словения ", които дават отговор за осъществяването на Споразумението за партньорство и стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд и Фонда за обективен преход в няколко страни, в това число и България.

За България дирекцията следи за осъществяването на Споразумението за партньорство и на оперативните стратегии за интервала 2014 - 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР