Парламентът заседава извънредно на 25 октомври. Служебният министър на финансите

...
Парламентът заседава извънредно на 25 октомври. Служебният министър на финансите
Коментари Харесай

Новият бюджет: Да не се раздават пари на калпак. Идва зимата на нашето недоволство

Парламентът заседава изключително на 25 октомври. Служебният министър на финансите е на трибуната. Ще се взема решение бюджетът. Според финансисти, с цел да не се получи закъснение, както стана с миналогодишния, актуалният бюджет би трябвало да влезе в Народното събрание до края на седмицата.

Вече сме в интервал, в който дефицитът е значителен, само че се планува той да се удвои като безспорен размер – над 10 милиарда лв.. Това изясни пред БНР Петър Ганев, който е старши откривател в Института за пазарна стопанска система.

„ Това изисква значителен дълг, защото по него има да се вършат и остарели заплащания. Той към този момент е и по-скъп, и лихвените заплащания стават съществена тематика “.
Можем да влезем в новата година без бюджет,
само че това не е целесъобразно, съобщи специалистът.

„ Създава опасности за другите системи и поставя всички на изчакване, в това число локалните управляващи, които не могат да си одобряват бюджетите. Поставя под риск и салдото в бюджета, като изпраща сигнал към външните сътрудници, че в България има неустойчивост за втора година и не може да се гласоподава даже главния закон. По-добре е да излъчваме други сигнали. Този път има и време. Ако има постоянно държавно управление, то може да направи и корекции “, съобщи Ганев и добави, че дебатът за този бюджет ще бъде доста сложен.

„ Трябва да се върнем в едни по-консервативни рамки. Не е добре да приемем бюджет с недостиг от над 10 милиарда лв.. Нормалните граници, към които би трябвало да се стремим са към 3%. Няма по какъв начин да раздуваме недостига и да спазим всички правила. Ще забравим за участието в еврозоната и ще влезем в дълъг интервал, през който се опитваме да спасим бюджетното салдо. Добро бюджетно салдо може да се реализира с приоритизиране на разноски и неагресивното им повишаване “, изясни той.

„ Със сигурност ще има нарастване на обществени разноски, само че въпросът е кои да бъдат те. Не би трябвало да се раздава на калпак “, приключи експертът.

Зимни митинги биха били с доста по-тежък отрицателен заряд, счита политологът и учител в УНСС Александър Димитров.

“Ако има зимни митинги, те ще са по-различни от тези, които неотдавна наблюдавахме и могат да ескалират напрежението до други размери.
Следващото национално неодобрение ще е с доста по-голяма амплитуда
и доста по-голямо напрежение. Зимата на нашето неодобрение – екшън вид. ”, сподели той.

Няма условия и за държавно управление на малцинството, добави Димитров. По думите му държавно управление на малцинството значи, че изнапред подкрепилите го партии не са в съдружно съглашение и има една или две партии-носители, които разчитат непрестанно на плаваща поддръжка по разнообразни въпроси.

Относно предварителния избор политологът уточни:

“Напролет доста късно ми се коства. Напълно е допустимо в края на февруари да сме на избори. ”
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР