Парламентът вдигна минималното възнаграждение за възрастните300 лв. става минималната пенсия

...
Парламентът вдигна минималното възнаграждение за възрастните300 лв. става минималната пенсия
Коментари Харесай

Решено! 300 лв. пенсия от 1 януари

Парламентът подвигна минималното заплащане за възрастните
300 лева става минималната пенсия от 1 януари, реши Народното събрание. В момента тя е 250 лева Максималната пък става стане 1440 лева
Всички останали хонорари на възрастните хора ще се вдигнат еднообразно по швейцарското предписание от 1 юли 2021 година, записаха депутатите на първо четене в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване.

Бонусът от 50 лева пенсията поради коронакризата ще се получава до края на март.

От 1 януари до 30 юни следващата година към Национален осигурителен институт ще може да се трансферират и изпусналите 5-годишния период. Държавата предлага и скица за прекачване на парите за втора пенсия към Национален осигурителен институт за останалите над 3 млн. обезпечени в частните фондове. Сега това право е до 5 години преди пенсионирането. От 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година тази опция ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия. От 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година ще може да се трансферират пари в Национален осигурителен институт не по-късно от 2 година преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година - не по-късно от 3 година От 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година срокът става не по-късно от 4 година, а от 2038 година се връщат петте години.

12 лева дневно ще е най-ниското обезщетение за безработните и през идната година.

Въпреки митинга на работодателските организации без смяна остана заплащането на болничните. И през 2021 година първите три дни ще са за сметка на шефовете на компании, държавното публично обезпечаване ще поема болничните от четвъртия ден нататък.

Догодина е планувано за болнични да отидат - 637,2 млн. лв..

Запазва се интервалът на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни. Парите за майчинство през втората година остават 380 лева За тях в бюджета ще има 182,4 млн. лева Като дневно майките вземат приблизително към 18 лева

Увеличава се минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 610 на 650 лева, колкото ще е и минималната заплата от идната година. Без смяна ще е минималният застрахователен приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители - 420 лева 3000 лева пък ще остане оптималният застрахователен приход.

300 лева минимална пенсия от 1 януари 2021 година е заричане, което изпълнихме, съобщи от трибуната Александър Сиди от " Обединени патриоти ".

Заложеният бюджет не подсигурява бъдещи промени, а води до наливане на средства, които мъчно ще бъдат обезщетени, гласи обаче позицията на Движение за права и свободи. Този бюджет поставя началото на края на финансовата непоклатимост на системата, сподели от трибуната депутатът от Движение за права и свободи и началник на обществената комисия Хасан Адемов. Обясни, че половината пенсионери към този момент ще получават минимална пенсия, само че към 70% от тях нямат задоволителен застрахователен принос. Какво казвате на хората- не се осигурявайте на действителния си приход, тъй като най-после ще пристигна едно държавно управление и ще получите едно и също, безапелационен бе той.

Със обществени ограничения мъчно се печели доверието на гласоподавателите, сподели още Хасан Адемов и даде образец, че през 2008 година тройната коалиция подвигна пенсиите на 5 стъпки, само че не завоюва изборите през идната година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР