Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха промените в Закона за здравето

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за здравето със 125 гласа „ За ", 0 „ Против " и 69 „ Въздържали се “.

Законопроектът беше подсилен от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “, Движение за права и свободи, „ Воля “ и самостоятелни депутати Единствено от „ Българска социалистическа партия “ се въздържаха, осведоми Българска телеграфна агенция. С промените се обезпечава въвеждането на противоепидемични ограничения от министъра на опазването на здравето и след приключване на изключителното състояние на 13 май 2020 година

Снимка: Ладислав Цветков

Предвижда се по предложение на основния държавен здравен контрольор отрасловият министър да афишира изключителна епидемиологична конюнктура. Той ще има право да вкарва краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната или на обособен район за отбрана на живота и здравето на жителите.
Депутатите преглеждат Закона за здравето Вчера той мина и в Правна комисия
Предлагат се промени, свързани със наложителна изолираност и болнично лекуване, като изискванията и редът за наложителната изолираност на заболели от заразни заболявания, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезнали на територията на страната от други страни, ще се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето.

Снимка: Ладислав Цветков

Прецизират се периодите за плануваните социално-икономически, финансови и здравни ограничения, като част от периодите се удължават с до два месеца от анулацията на изключителното състояние и се уголемява приложното им поле.
Снимка: Ладислав Цветков
Чрез новите текстове се планува употребеният през 2020 година неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и застрахователен стаж.
На първо четене: След 13 май отпада изключителното състояние Здравният министър ще може по своя преценка да афишира изключителна епидемиологична конюнктура
С цел отбягване на събирането на едно място на огромни групи възпитаници се предлага през образователната 2019/2020 година да не се организира национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на реализиране на компетентностите за съответния стадий да се откри след началото на образователната 2020/2021 година
Снимка: Ладислав Цветков
В хода на полемиката, от другите парламентарни групи направиха поръчки за ремонти в текстовете. Срокът за оферти сред първо и второ четене на законопроекта ще е 48 ч. или до 18 ч.на 10 май, неделя. В понеделник правната комисия ще разиска измененията на второ четене, а във вторник ще бъдат гледани в пленарната зала.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР