Парламентарната комисия по електронно управление иска обяснение от ресорния министър

...
Парламентарната комисия по електронно управление иска обяснение от ресорния министър
Коментари Харесай

Комисия на НС иска обяснения от правителството по казуса с личните данни

Парламентарната комисия по електронно ръководство желае пояснение от отрасловия министър поради проблема с указател Булстат.

През почивните дни юристи оповестиха, че преобразуването на кодовете на записаните е направило „ забележими “ персоналните им данни. Две министерства отхвърлиха това да е теч на данни. Софийската районна прокуратура се самосезира,

Още в деня на известието министърът на правораздаването Надежда Йорданова отхвърли опцията да се виждат ЕГН-тата, адресите, телефоните и имейли на 300 000 самоосигуряващи се българи да е теч на данни.

Тя обаче отбрани със закон от 2005 година единствено „ видимостта “ на непрекъснатите адреси. Но не изясни за какво системата е разрешавала всеки, който е разполагал с ЕГН на различен човек, краткотрайно да вижда и останалата част от персоналните му данни.

Още тогава министърът по електронно ръководство Божидар Божанов увери, че грешката е отстранена. И че „ няма данни за злоумишлени дейности или офанзиви към Булстат “.

Освен от министъра на електронното ръководство Божидар Божанов, комисията ще желае пояснение и от шефа на Агенция по вписванията Даниела Митева и от шефа на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов и ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов.

Заради въвеждане на системата за превръщане на кодовете БУЛСТАТ беше спрян за 4 дни по Нова година.

Преди 4 години срив на Търговския указател аргументи обилни главоболия на бизнеса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР