Пресъздаването на древни бири ни позволява да се докоснем до

...
Пресъздаването на древни бири ни позволява да се докоснем до
Коментари Харесай

BBC: От Древен Египет до Римска Британия - пивоварите съживяват б...

" Пресъздаването на антични бири ни разрешава да се докоснем до историята и да я вкусим. То очовечава нашите предшественици и ни кара да осъзнаем, че не сме толкоз разнообразни ", споделя Травис Руп, който съчетава преподаването на типичен науки и антропология в Университета на Колорадо с предходния си професионален опит в пивоварството на основания в Боулдър производител Avery Brewing. Това е композиция от умения, която го кара да сътвори линия архаични бири, която му носи етикета " Бирен археолог ", който в този момент е името на неговия бизнес.

 

Освен че са шлагер измежду актуалните пиячи, тези антични пивоварни разкриват простотата на производството на бира от хилядолетия насам: стартира се с поникване на зърна (обикновено ечемик през днешния ден, само че в предишното са употребявани зърна като емер), по-късно се изсушават и загряват във вода, с цел да се образуват захари. След това се прибавят дрожди, с цел да стартира ферментацията, вследствие на която се получава бира, написа Би Би Си.

 

Една от главните разлики сред античното и актуалното пивоварство е потреблението на хмел. Макар че хмелът пораства в разнообразни разновидности в Европа от най-малко 10 000 години, първата му документирана приложимост за произвеждане на бира датира от монасите във Франция през IX век. Хмелът се оказва извънредно повсеместен за пивоварите, защото предлага разнообразни неща, когато се прибавя към бирата в разнообразни моменти от процеса на нагряване: първоначално за наблягане на горчивината; в средата за най-благоприятен вкус; в края за усилване на аромата.

Макар че основите на пивоварството са безконечни, модифицираните бири акцентират смелия метод на античните пивовари към ароматите през вековете преди потреблението на хмел - и също по този начин дават потребни уроци на актуалните пивовари.

 

Последните творения на Руп, които към момента са в развой на отлежаване, са два образеца за бира, наречена kykeon, за която Омир написа в " Илиада " и " Одисея ". И по този начин, по какъв начин се пресъздава бира, датираща отпреди три хилядолетия? " Обширни археологически проучвания, изследвания на древногръцки език [в които се загатват напитки] и експериментирането ми с бири през последните 10 години ", изяснява Руп.

 

Въпреки всички тези знания, Руп на драго сърце признава, че не знае тъкмо по какъв начин ще се получи повторното подготвяне на бирата. " След като започнете да се лишавате от мощно следената атмосфера, основана от модерното пивоварно съоръжение, има огромна доза неустановеност... Все още постоянно съм малко сюрпризиран. "

Друга изненада е, че ребъровете разсейват всички предубеждения, че тези бири са по някакъв метод примитивни. Когато през 2018 година историкът по хранене Таша Маркс инициира план, озаглавен " Приятни пороци " в Британския музей в Лондон, за изваряване на египетска бира от времето на фараоните, в блога си Британският музей заключава " Ако в този момент погледнем обратно, египетският способ прави актуалните пивовари простаци. "

 

Михаела Чарлз е пивоварката, която управлява откриващото очите изваряване на древноегипетска бира. " Най-вълнуващото нещо беше, че бирата безусловно се вареше сама ", споделя тя. " В една модерна пивоварна малцовият ечемик минава през серия от процеси, с цел да се получи алкохол. Стъпките, които следвахме, сътвориха равномерен непрестанен път без нужда от интервенция и създадоха вкусна, подготвена бира с минимални старания... Много хора одобряват, че приключването на времето е еднакво на струпване на мъдрост. Аз считам, че противоположното е все по-вярно. "

 

От 2016 година Руп управлява фамозната серия Ales of Antiquity в Avery Brewing, която обгръща както времето, по този начин и географията. Една от античните бири от класическия свят, наречена Nestor`s Cup, се основава на рецепта от микенската ера от към 1600-1100 година пр.н.е., основана на ечемик, пшеница от лимец, брашно от жълъди, смокини и бъз. Руп пресъздава и 900-годишна южноамериканска царевична бира, наречена чича, която едвам не го уволнява - с помощта на нетрадиционния детайл на процеса на ферментация, при който се употребява човешка слюнка, получена при дъвченето на царевицата.

 

Проектът на Британския музей се основава на данни от пивоварни, открити в египетското работническо населено място Амарна, датиращи от 1350 година пр.н.е., както и на съставки и процеси, упоменати в шумерски текст, наименуван " Химн за Нинкаси " (една от другите антични богини на бирата).

Докато актуалното пивоварство разчита съвсем напълно на затворени стоманени съдове за ферментация, античните пивовари са употребявали отворени съдове - нормално огромни керамични гърнета, чиито отворени капаци са разрешавали на дивите дрожди да навлизат в течността за варене на бира. Чарлз съумява да се обърне към татко си, керамика Дейвид Уайт, с цел да пресъздаде съдове, въодушевени от сбирката на Британския музей.

 

За ароматизиране на варенето Чарлз употребява храни, употребявани в древноегипетските погребални ритуали, като да вземем за пример масло от шамфъстък. Тя посещава и сбирката от исторически храни в Британския музей, с цел да получи сведения за подобаващи спомагателни съставки, подобаващи за античен Египет. Добавила фурми, с цел да обогати напитката и да обезпечи спомагателни захари, които да оказват помощ на дрождите да ферментират по-бързо бирата.

 

Друг основен пионер е Патрик Макгавърн, създател на книгата Ancient Brews Rediscovered and Re-Created и професор в Пенсилванския университет Penn Museum, въпреки че той е прочут на пивоварите просто като " доктор Пат ", както и като " Индиана Джоунс на античните бири ". В началото на 90-те години на ХХ век Макгавърн управлява първия високотехнологичен молекулярен разбор на жълти останки, открити в бронзови съдове за пиянство по време на разкопки през 50-те години на предишния век на антична турска гробница, датираща отпреди 2700 години, за която се твърди, че евентуално е на именития цар Мидас.

 

На който и да е принадлежала гробницата, напитката, отпивана на погребалното му пиршество, се оказва ечемична бира, смесена с медовина и гроздово вино, а евентуално и с подправки като шафран. Заинтригуван, през 1999 година Макгавърн се съюзява с американската пивоварна Dogfish Head, с цел да сътвори извънредно известна бира, кръстена Midas Touch.

След това той продължава да си сътрудничи с Dogfish, с цел да сътвори разнообразна линия от антични ели, чиято кулминационна точка е последната от 2022 година - Tree Thieves. Това е античен келтски жанр ейл, прочут като gruit, в който се употребяват растителни субстанции за ароматизиране, с цел да се отрази по-точно античният развой на варене на бира, преди да се употребява хмел. " Той е бил с горчив усет от смрадлика и семена от моркови ", изяснява Макгавърн.

 

Британските пивовари също са се въодушевили от наклонността за наново подготвяне на бира, като да вземем за пример когато водещият английски специалист по бира Джейн Пейтън - създател на книгата " Философия на бирата " от 2021 година - си сътрудничи с пивоварната в Илки за средновековна бира gruit, кръстена Doctor`s Orders, с помощта на потреблението на растителни ароматизатори, за които пивоварите имат вяра, че имат лечебни свойства.

 

Те включват бял равнец и култивиран чай (предполагаеми антисептици), както и блатна мирта и розмарин (предполагаеми средновековни стимулатори на ума). " Пивоварната миришеше на неделен обяд, до момента в който съставките се варяха, поради аромата на розмарин и култивиран чай! ", споделя Пейтън.

 

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР