Яденето на повече плодове и зеленчуци може да спомогне за

...
Яденето на повече плодове и зеленчуци може да спомогне за
Коментари Харесай

Може ли яденето на повече плодове и зеленчуци да подпомогне съня?

Яденето на повече плодове и зеленчуци може да спомогне за оптимална дълготрайност на съня, заяви " Медикъл експрес ", базирайки се на научно проучване. 

Учени от университета в Хелзинки потвърдиха, че яденето на плодове и зеленчуци може да докара до по-голяма дълготрайност на съня, само че и противоположното. Индивидуалният хронотип (време на желаната интензивност при всеки човек) също може да има роля в избора на храна и в продължителността на съня. 

Световната здравна организация предлага най-малко 400 грама плодове или зеленчуци на ден, написа Българска телеграфна агенция. Северният съвет даже предлага още по-висок банкет - сред 500 и 800 грама. Поне половината от това количество би трябвало да бъде формирано от зеленчуци. Изследвания обаче демонстрират, че възрастните в доста страни не одобряват предложения най-малко.

Едва 14 % от финландските мъже и 22 % от финландските дами употребяват предложения най-малко. Общо 5043 възрастни над 18 години са попълвали въпросник за потреблението на плодове и зеленчуци през последните 12 месеца и своя хронотип - през коя част от денонощието избират да спят. 

Кратък сън - по-малко от 7 часа, регистрират 21 %, естествена дълготрайност - 7 до 9 часа, има при 76,1 %, и дълъг сън - над 9 часа, има при 2,9 %. Повечето от участниците - 61,7 %, се характеризират като разбъркан хронотип, до момента в който 22,4 се дефинират като " утринен вид ". Активни вечер са 15,9 %. 

Изследването демонстрира, че хората, които са дейни вечер, постоянно са с неприятни хранителни привички, водещи до затлъстяване. 

Смесеният хронотип регистрира повишен банкет на плодове и зеленчуци спрямо останалите две групи. Учените са открили, че категориите дълготрайност на съня са свързани с понижен банкет на плодове и зеленчуци - спящите по-кратко ядат по-малко. В този случай хронотипът играе минимална роля. 

Заключението от проучването демонстрира, че понижен банкет на плодове и зеленчуци се свързва с нескончаем или с кратък сън. Авторите на изследването предлагат повече характерни проучвания в тази област за подкрепяне на публичното здраве.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР