Париж. Френският парламент спря дебата за новия закон за Covid-мерки

...
Париж. Френският парламент спря дебата за новия закон за Covid-мерки
Коментари Харесай

Reuters: Френският парламент спря обсъждането на Covid-мерките заради скандалното изказване на Макрон

Париж. Френският парламент спря дебата за новия закон за Covid-мерки в сряда, откакто опозиционни депутати желаеха пояснение от президента Еманюел Макрон за скандалния му коментар, в който сподели, че желае да „ тормози “ неимунизираните хора, предава Reuters .

С идните през април президентски избори, в които се чака да взе участие, Макрон може би е пресметнал, че задоволително хора към този момент са имунизирани - и са раздразнени от тези, които не са се ваксинирали - тъй че думите му да се харесат на гласоподавателите.

Но изявлението за вестник Le Parisien, оповестено късно във вторник, беше необятно наказано от опозиционните депутати, които форсираха прекратяването на дебата за новите ограничавания.

В изявлението Макрон също сподели, че неимунизираните хора са „ безотговорни “ и че възнамерява да направи живота им толкоз комплициран, че в последна сметка да се имунизират.

„ Безотговорните хора към този момент не са жители “, сподели той в различен коментар, подложен на критика от опозицията.

„ Президентът не може да споделя такива неща “, сподели пред Народното събрание депутатът Кристиан Жакоб, който ръководи опозиционната консервативна партия „ Републиканци “. „ Аз съм за имунизационните пропуски, само че не мога да поддържа текст, чиято цел е да „ тормози “ французите “.

„ Това ли е вашата цел, да или не? Не можем да продължим да обсъждаме, без да имаме явен отговор на това “, сподели парламентаристът.

Другите опозиционни партии са съгласни с гореизказаното. Те желаеха министър председателят Жан Кастекс да се яви пред тях.

Исторически Франция е имала повече скептици към имунизациите от доста от съседите си, а пандемичните ограничавания провокираха доста улични митинги, само че в този момент тя има един от най-високите равнища на имунизация против COVID-19 в Европейския съюз. Близо 90% от французите на 12 и повече години са имунизирани.

В изявлението, в което той отговори на въпроси от дребна група читатели на Le Parisien, Макрон не сподели дали ще се кандидатира за преизбиране, само че сподели, че „ би желал “.

Коментарът за „ издевателството “ – „ emmerder “ е жаргонен глагол, който може да се преведе и като „ нервирам “ – е изработен в отговор на един от тези читатели, здравна сестра, която го попита за отсрочени интервенции за някои имунизирани хора, защото лечебните заведения са заети с лекуването на неимунизирани заболели с COVID-19.

В продължение на месеци хората трябваше да демонстрират или доказателство за имунизация, или негативен тест за COVID-19 на доста публични места. Но защото инфекциите с разновидностите Делта и Омикрон нарастват, държавното управление реши да отхвърли опцията за тестване в новия законопроект.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР