Пари за туристическа реклама на България, излъчвана през социални платформи

...
Пари за туристическа реклама на България, излъчвана през социални платформи
Коментари Харесай

На парче и тихомълком: ПП-ДБ предлагат промени в Закона за туризма

Пари за туристическа реклама на България, предавана през обществени платформи като Фейсбук, Instagram и YouTube, да се отпускат без публични поръчки. Това оферират от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, които са внесли план на промени в Закона за туризма.

За да се наблюдава успеваемостта на препоръчаните промени, от обединението оферират и ежемесечно министърът на туризма да прави доклад за изразходваните средства за реклама през тези платформите, както и мониторинг на успеваемостта.

Прилагането на процедурите по Закона за публичните поръчки мощно лимитира опцията за ефикасна национална туристическа реклама посредством огромни онлайн платформи, като Фейсбук, YouTube, Twitter и други, като на процедура вкарва обвързване за потребление на медиатор, защото огромните онлайн платформи нямат навика да вземат участие в процедури по Закон за обществените поръчки “, пишат вносителите.

И допълват, че медиаторите от своя страна постоянно обвързват комисионната си с размера на рекламния бюджет, което понижава успеваемостта на националната туристическа реклама за наличния бюджет.

Всъщност единствено по себе си предлагането е доста практично и евентуално би довело до нужните резултати, защото колкото по-бърз и еластичен е механизмът, който има Министерството на туризма (бел. ред. – той е органът, който е възложителя и отговорника за рекламата на България), толкоз по-лесно биха се постигнали резултатите. Но казусът е, че съгласно сектора се вършат промени „ на парче “ и без никой да се допита до тях.

Считаме, че всевъзможни промени в Закона за туризма първо би трябвало да бъдат съгласувани с нас. Всичко би трябвало да е в подтекст. Имаме потребност от изцяло нова тактика за развиване на туризма. Не за първи път се подхващат много неумели стъпки във връзка с туристическия бизнес “, сподели пред Economic.bg Полина Карастоянова, ръководител на Националния ръб по туризъм.

Според нея предлагането може и да е положително, само че липсва подтекст и цялостна смяна на тактиката.

Това, че най-голямата туристическа организация в България схваща за това предложение от диалога ми с Вас, демонстрира недостиг или недоумение в разговора сред сектора и народните представители “, споделя Карастоянова.
Стара концепция
Всъщност, още в края на 2022 година Министерството на туризма предложи промени в Закона за публичните поръчки. От ведомството тогава желаеха потреблението на платени услуги на платформи за шерване на видеоклипове, в това число в обществените медии, да бъдат изключени от обсега на Закон за обществените поръчки. От настоящите текстове на Закона за публичните поръчки обаче излиза наяве, че към днешна дата такива промени не са влезнали в действие.

И в тогавашното предложение, и в това от в този момент, има оповестени оценки на въздействието, които частично се припокриват. И главната концепция е, че по този метод улеснение на работата на възложителите, които би трябвало да правят осведомителната акция – т.е. на Министерството на туризма. Както и реализиране на по-голяма успеваемост.
 МТ желае парите за онлайн реклама да се отпускат без публични поръчки
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР