Паниката, обхванала света на диамантите тази година, започва да отшумява,

...
Паниката, обхванала света на диамантите тази година, започва да отшумява,
Коментари Харесай

Тихомълком руските диаманти се върнаха на пазара въпреки санкциите

Паниката, обхванала света на диамантите тази година, стартира да отшумява, откакто глобеният съветски колос Alrosa PJSC тихомълком съживи износа до равнища, близки до предвоенните. Компанията е един от международните водачи в добива и продажбата на необработени диаманти. Тя държи към една трета от международното предложение на такива скъпоценни камъни.

Индустрията за 80 милиарда $ бе хвърлена в ужас, откакто на компаниите от бранша, занимаващи се с рязане, гланциране и търговия, им бе неразрешено да купуват от Русия. Внезапният дефицит на камъни докара до скок в цените на диамантите, изключително за по-малките и по-евтините, в които Alrosa е профилирана.

Сега, след месеци на парализа вследствие на западните наказания, съветската компания се върна към продажбата на диаманти, написа Bloomberg. Тя осъществя продажби за над 250 млн. $ месечно, което е с към 50 до 100 милиона $ под равнищата отпреди войната, съгласно осведомени от сектора.

Рестартирането на продажбите е станало допустимо с помощта на индийски банки, които са се почувствали по-комфортно да вършат нужните транзакции във валути, разнообразни от щатски долари, изясняват източници, поискали анонимност. 

По думите им по-голямата част от съветските камъни се насочват към производителите в Индия. Страната е измежду индустриалните центрове, където стотици фамилни компании обработват диаманти, трансформирайки ги в подготвени за потребление артикули, като обеци и годежни пръстени.

Alrosa е продавала диаманти на купувачи в Индия и Европа най-вече в подмяна на рупии “, споделиха хората.

Макар че няма индикации продажбите да са в прорез със наказания или закони, към момента има огромно безпокойствие по отношение на последствията от търговията с съветски артикули. Затова и покупко-продажбите се подписват безшумно – даже съгласно стандартите за затворени порти на известния с потайността си свят на диамантите. Самата Alrosa спря да разгласява всякаква информация за своите продажби или финансови резултати.

Говорител на съветската компания отхвърли коментар.

Завръщането на един от главните източници на скъпоценни камъни в света ще облекчи производителите и търговците, които разчитат на неговите камъни. Цените на необработените диаманти обаче към този момент дават признаци на намаляване в отговор на влошаващите се стопански вероятности, а увеличеното предложение акцентира още повече наклонността.

Възстановяването на продажбите на Alrosa илюстрира по какъв начин купувачите на съветски артикули, от петрол и газ до въглища и алуминий, все по-уверено намират способи да търгуват, запазвайки потока на суровините на фона на глобите на Запада.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР