Пандемията от коронавирус е заплаха за здравето на всеки човек,

...
Пандемията от коронавирус е заплаха за здравето на всеки човек,
Коментари Харесай

Работата от вкъщи: киберзащитата е важна като физическата

Пандемията от ковид е опасност за здравето на всеки човек, само че още по-голяма заплаха за компютърните ни активи и здраве. Новата конюнктура и стремежът да се работи отдалечено, от вкъщи, е отлична опция за съобразителните кибер-престъпници. Опазването на цифровото ни здраве се случва по същата траектория, по която се случва и грижата за физическото здраве на хората, споделя Сергей Белоусов, създател и основен изпълнителен шеф на компанията за киберсигурност Acronis и Технологичния институт в Шафхаузен, Швейцария.

Дигиталните технологии през днешния ден са нещо, без което не можем да живеем, акцентира Белоусов по време на уебинар. Ако погледнем нещата, без които човек не може, това са подслонът, храната и водата, въздухът, който дишаме, само че от известно време насам и нашите цифрови активи: смарт телефони, компютри, цифрови фотоси и цифрови документи.

Атаката върху който и да е от тези жизненоважни запаси е офанзива към самото битие на индивида. Така, както отнемането на подслона е нещо, което е директна заплаха за съществуването ни, по този начин и съсипването на цифровите ни запаси е фундаментална опасност.

Днес директивата по целия свят е да си останем у дома. Много хора се стараят да продължат да работят. Организациите прибягват до средствата за отдалечена работа: доколкото е допустимо, чиновниците не престават да извършват своите отговорности от домовете си. Това е „ златна мина ” за злосторниците.

За фирмите, чиито чиновници работят отдалечено, възможен пробив би бил унищожителен – това може даже да значи, че компанията към този момент въобще не може да работи. Оттук произтича и сериозната значимост на кибер-защитата. Днес тя е тъкмо толкоз значима, колкото и ограниченията за физическа отбрана на обособените човеци (маски, ръкавици, дезинфектанти, дистанция).

„ Трябва да сме наясно, че в по този начин създалата се обстановка икономическите смъртни случаи, които предстоят, ще са доста повече и доста по-страшни от физическите смъртни случаи вследствие на ковид ”, споделя Сергей Белоусов.

Войната с вирусите е идентична

Войната с биологичния ковид и войната с кибернетичните вируси в сегашния миг са изцяло идентични, показва Белоусов. Налице са пет вектора на битката:

Превенция: в борбата с биологичния вирус лекарите разчитат на хигиената и миенето на ръцете, здравословния метод на живот и положителния имунитет, спорта и потребната храна, избягването на тълпите. В киберсвета предварителната защита е също толкоз значима: работи се за ръководство на уязвимостите, съществуването на строен проект за отбрана, положителната киберхигиена, използвaнето на защитни средства.

Диагностика: в битката с вирусите светът залага на скриниг на общностите, осъществяване на проби, разкриване на антитела, редица проучвания. Киберсветът по напълно подобен метод търси способи за засичане на провежданите офанзиви, мониторинг и поведенчески разбор в цифровите системи, уведомяване за настъпването на дадени събития, образуване на черни и бели описи, пречистване на URL адреси.

Реакция: в случай че в здравната система се приказва за стимулиране на имунната система на инфектираните, използване на антивирусни медикаменти, а от време на време и антибиотици, в кибер-света не е доста по-различно – ползва се отговор на офанзивите съгласно вида им и дейностите.

Възстановяване: при индивида то разчита най-често на укрепването, здравословната храна, а също и някои биологични способи като да вземем за пример използването на макрофаги за премахване на мъртвите тъкани и други При киберсистемите се пристъпва към корекция на вредите от хакерската атака. Това може да включва възобновяване на изгубени данни посредством бекъп, инсталиране на ъпдейти и пачове и други

Разследване: всяка болест е обект на научно проучване, което може да обгръща добиване и разбор на генома на вируса, проучвания на патогените, търсене на „ нулевия пациент ”. В кибернетичната действителност се прави разбор на програмния код на болестта, бързо и точно следствие на събитията (логовете) и инспекция на събитията във времето.

3 съставния елемент на предварителната защита

Предпазването в изискванията на отдалечена работа има, като цяло, три съставния елемент:

Защитата на домашната кибер-среда е постоянно подценявано. Обичайно в домовете си използваме рутери, предоставени от интернет доставчика, с ключова дума, която рядко или в никакъв случай не сме променяли от самото инсталиране на устройството. Подобна конюнктура е пробойна.

Не стига това, само че и в домашната мрежа, изключително в сегашния миг, биват свързани голям брой устройства – преносимите компютри на един или двама работещи, техните смарт телефони, компютрите на децата. Дори единствено едно от тези устройства да бъде компрометирано, то става „ вход ” за всички останали посредством връзката в домашната мрежа.

Масло в огъня налива и фактът, че всекидневно в едно домакинство има консуматори с нищожни умения за кибер-защита – децата.

Защитата на сесиите на отдалечена връзка е вторият фактор на предварителната защита. Това би значило да се употребяват единствено приложенията, свързани с работа, да се ограничи свързването на голям брой консуматори по едно и също време в общата мрежа, а всеки от потребителите да ползва всички базови правила за отбрана.

Опазването на приложенията за работа е третият съставен елемент. Тук е значим изборът на средства за отдалечена работа и тяхната отбрана, защото практиката сподели, че някои средства са склонни да демонстрират уязвимости. В това се включват недостатъци като опция за „ инжектиране ” на осъществим програмен код, „ похищение ” на сесии, офанзиви посредством библиотеки и приложения, създадени от трети страни, остарели приложения.

5 съвета за бизнеса

В днешната предизвикателна бизнес среда има пет неща, които бизнесите могат и е редно да сторят, с цел да продължат напред:

Опазването на физическото здраве, несъмнено, е преди всичко.

Втората и също толкоз значима стъпка е цифровото здраве. Тук Acronis предлага своята платформа, последваща главните правила на опазването на компютърните запаси – достъпността, наличността, достоверността.

Учението и тренингите са третият съставен елемент – сега интернет изобилства от оферти за образования и е комфортен миг да се възползваме от тях (включително и образования по киберсигурност).

Отдалечената работа е четвъртият фактор. Важно е да се откри продуктивна, само че предпазена работна среда за отдалечена работа.

Петият фактор е съсредоточаването върху работни процеси, действия и райони, които дават обещание положителни доходи. /technews.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР