Русия залага на своите усъвършенствани системи за ракети земя-въздух (SAM),

...
Русия залага на своите усъвършенствани системи за ракети земя-въздух (SAM),
Коментари Харесай

The National Interest: Русия залага на своите усъвършенствани системи за ракети земя-въздух, особено на S-500 Prometheus

Русия залага на своите усъвършенствани системи за ракети земя-въздух (SAM), изключително S-500 Prometheus, с цел да се опълчи на западните оръжия, подпомагащи защитата на Украйна, оповестява списание, анализирайки съветската система за противовъздушна защита.

Кремъл се надява, че усъвършенстваните ракетни системи земя-въздух (SAM) на неговите сили ще осуетят западните оръжия, които Киев получава, с цел да укрепи защитата си. Москва ще разчита мощно на своята система SAM S-500 Prometheus, която популяризира като „ палач от пето потомство “. Истинските благоприятни условия на ракетата подлежат на спор.

Миналия месец тогавашният министър на защитата на Русия Сергей Шойгу разгласи, че съветските въоръжени сили ще получат първата партида системи Prometheus по-късно тази година, заяви The Eurasian Times. Според Шойгу оръжието ще бъде доставено в два разновидността: като зенитно-ракетни комплекси с огромен обхват и като комплекси за противоракетна защита. Докато украинските сили стартират да летят с създадените в Съединени американски щати F-16 Fighting Falcon, Кремъл разчита на своята самопровъзгласила се мощна система за противоракетни ракети, с цел да смъкна тези изтребители от четвърто потомство.

Руският производител " Алмаз-Антей " управлява създаването и проектирането на системата S-500 SAM. По време на Студената война Съветите разчитаха на зенитно-ракетната система за огромна надморска височина S-200 Angara за отбрана против противников бомбардировачи. Ангара влезе в употреба в средата на 60-те години на предишния век, като размени B-25 Berkut на страната.

Веднага откакто Ангара беше пусната в употреба, Съветите започнаха да създават още по-усъвършенстван правоприемник: S-300 беше предопределен да противодейства на зараждащи закани като новите изтребители от четвърто потомство на Запада. След това ЗРК С-300 беше последван от С-400.

S-500 Prometheus е предопределен да поразява самолети от пето потомство в допълнение към спътниците на ниска орбита. Подобно на доста от съветските военни системи, S-500 претърпя редица забавяния. Москва разгласи етапа на създаване на плана за приключена през 2011 година, само че серийното произвеждане на системата SAM беше отсрочено няколко пъти, последно до 2025 година

Русия заяви през 2018 година, че е провела теста на ЗРК с максимален обхват на деяние със С-500. Според държавни медии С-500 е бил кадърен да поразява цели на разстояние 300 благи.

Една година по-късно Министерството на защитата на Русия разгласява фрагменти, показващи сполучливото изстрелване на нова противоракетна система, за която още веднъж се подозира, че е С-500 Прометей.

След като S-500 в действителност влезе в употреба, Москва евентуално ще изнесе този SAM както в Анкара, по този начин и в Пекин. Всъщност турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри, че Турция ще създаде С-500 в съдействие с Русия.

Както се оповестява от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, S-500 може да изстрелва ракети с огромен обхват 40N6M, които могат да доближат до 400 километра, до момента в който прихващачите от серия 77N6 могат да доближат почти 600 km.

„ Системата разполага с четири радарни транспортни средства на батерия, в това число 91N6E(M) S-обхватен радар, 96L6-TsP C-обхватен радар, 76T6 многорежимен радар за захващане и 77T6 радар за захващане на балистични ракети “, написа CSIS. „ Съобщава се, че този радарен комплекс разрешава на С-500 да открива балистични и въздушни цели на разстояние надлежно до 2000 и 800 км. “

Москва твърди, че нейната нова система Prometheus е единственото оръжие, способно да прихване хиперзвуковите ракети Kinzhal на страната. Kh-47M2 Kinzhal, обозначен от НАТО като Dagger, има подобен обхват от към 300 благи и регистрирана оптималната скорост от Mach 10. Съобщава се, че може да носи както стандартни, по този начин и нуклеарни бойни глави, Kinzhal е едно от най-страшните оръжия на Москва.

Твърдената дарба на S-500 да открива и прихваща въздушни цели до 600 км значи, че може да нападна входящи закани доста преди те да съумеят да доближат военни активи или друга сериозна инфраструктура, написа още изданието.

„ Освен това, системата S-500 Prometheus интегрира усъвършенствана радарна технология и качества за командване и надзор, осигурявайки безпроблемно разкриване, следене и ангажиране на голям брой цели по едно и също време, в това число стелт самолети и ракети, които употребяват едва забележими технология за отбягване на разкриване.

Ако съветската инвазия в Украйна продължи до 2025 година, евентуалното прибавяне на S-500 Prometheus може да промени спора и да даде на Русия видимо преимущество. Ако смъртоносният ЗРК действа по този начин, както се хвали Кремъл, даже най-сложните оръжейни системи на Киев ще бъдат в неволя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР