От втората половина на миналата година тайванските контрактни производители на

...
От втората половина на миналата година тайванските контрактни производители на
Коментари Харесай

Тайванските фабрики за производство на чипове са залети от поръчки, след като САЩ увеличи митата върху продуктите от Китай

От втората половина на предходната година тайванските контрактни производители на чипове регистрираха ниски равнища на потребление на индустриалния конвейер, защото клиентите се възползваха от нарасналите ресурси на полупроводникови съставни елементи, насъбрани по време на пандемията. Решението на американските управляващи да вдигнат митата върху вноса на създадени в Китай чипове провокира напор от хора, искащи да създават своите чипове в Тайван.

Това оповестява TrendForce, припомняйки, че от идната година доставките на създадени в Китай полупроводникови съставни елементи за Съединените щати ще бъдат обложени с мито от 50%. Въпреки че практиката за използване на такива цени към момента не е изцяло ясна, се допуска, че защитните мита няма да обиден продуктите на китайските марки като такива, в случай че са създадени отвън КНР, и готовите артикули, основани на тях, са съединени отвън Китай. Само електрическите автомобили могат да се смятат за изключение, само че те към този момент са станали обект на особено внимание от страна на американските управляващи от позиция на митническата политика.

Тъй като скоро ще стане нерентабилно да се създават чипове в Китай за последващата им продажба на едро в Съединените щати, клиентите започнаха от ден на ден да се обръщат към тайванските контрактни производители. В резултат на това, степента на потребление на конвейера на Vanguard би трябвало да се увеличи до повече от 75% през втората половина на тази година, а PSMC ще попадне в диапазона от 85 до 90%. Най-големият съперник на TSMC, компанията UMC ще би трябвало да натовари конвейера си до 70-75 %.

Някои трендове, следени на пазара на полупроводниковите съставни елементи, както отбелязва TrendForce, си опонират. От една страна, продуктовите ресурси са изчерпани след пандемията в региона на смарт телефоните, тв приемниците и LCD-мониторите. От друга страна, високите равнища на инфлация и процентите на рефинансиране възпират покупателната интензивност, тъй че търсенето на полупроводникови съставни елементи не се възвръща толкоз бързо, колкото се чака. Първоначално TrendForce очакваше потреблението на чипове да доближи своя пик през първото тримесечие на тази година и по-късно да се възвърне, с цел да доближи равнището от 70% за линиите по обработка на 200 мм пластини през втората половина и 75-85% за обработващите линии с размер на пластините 200 мм, както и общоприетия размер от 300 мм пластини. Сега тези индикатори може да бъдат повлияни от идното нарастване на митата в Съединени американски щати.

Cypress и Gigadevice възнамеряват да реалокират производството на NOR Flash памет чипове в Тайван през идната година, за което те към този момент договарят с PSMC. Водейки по доста критерии в зрелия литографски сегмент, UMC разчита на спомагателни поръчки от европейските и американски клиенти като Infineon, Texas Instruments и Microchip. Досега те избраха да поръчват производството на някои от продуктите си на китайските контрагенти, само че вероятността за повишение на американските мита ги принуждава да се преориентират към работа с тайванските контрактни производители.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР