Пълномащабната военна инвазия на Русия е ударила сериозно икономиката на

...
Пълномащабната военна инвазия на Русия е ударила сериозно икономиката на
Коментари Харесай

Руската инвазия потопи БВП на Украйна с почти 30%

Пълномащабната военна инвазия на Русия е блъснала съществено стопанската система на Украйна. Брутният вътрешен артикул на нападнатата страна е понижен с 29,1% през 2022 година, заяви държавната статистическа работа тази седмица.

Окончателната стойност на Брутният вътрешен продукт за 2022 година е малко по-добра от планувания от държавното управление спад от 30%.

Руското навлизане през февруари 2022 година умъртви десетки хиляди, прогони милиони, нанесе вреди на тежката индустрия, електропреносната мрежа и селскостопанския бранш и докара до загуба на обширни територии в южната и източната част на страната.

Сега Украйна има мощно стеснен достъп до черноморските пристанища, които са от жизненоважно значение за износа на зърно и метали – главните стълбове на украинската стопанска система, учредена на износа.

Според държавното управление Брутният вътрешен продукт може да нарасне с 1% през 2023 година в резултат на леко усъвършенстваната обстановка в секторите на превоза, търговията на дребно и строителството.

Министерството на стопанската система съобщи по-рано тази година, че износът е понижен с 35% през 2022 година по отношение на миналата година, а физическите размери са намалели с 38,4%.

Зърнената годишна продукция в Украйна се е свила до 53 млн. тона през 2022 година от рекордните 86 млн. тона през 2021 година – още веднъж вследствие на нашествието. Друга основна част от стопанската система – металургичният бранш, понижи производството на стомана с съвсем 71%, откакто няколко водещи завода бяха разрушени или окупирани.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР