Следващите парламентарни избори във Великобритания ще се проведат на 4

...
Следващите парламентарни избори във Великобритания ще се проведат на 4
Коментари Харесай

Британският министър-председател Риши Сунак изненадващо свика избори на 4 юли

Следващите парламентарни избори във Англия ще се проведат на 4 юли. Това заяви изненадващо министър-председателят Риши Сунак след съвещание на кабинета си в Лондон.

Британският министър председател привиква изборите доста по-рано, в сравнение с мнозина чакаха. Много наблюдаващи към този момент дефинираха решението му като рискована маневра.

При гласуването консерваторите на Сунак са застрашени от евентуална загуба от Лейбъристката партия на Киър Стармър. Според социологическите изследвания социалдемократите изпреварват с към 20 процентни пункта партията на торите на Сунак.

Ако на изборите се стигне до този резултат, консерваторите, които са на власт от 2010 година, евентуално ще претърпят историческо проваляне.

Сунак е на поста си от октомври 2022 година

За разлика от редица европейски страни, в Обединеното кралство министър-председателят е значително свободен да дефинира датата на изборите в границите на огромен интервал от време. Задължително изискване е да има най-малко 25 работни дни от оповестяването до изборния ден.

Опозицията от месеци упорства Сунак да дефинира дата на изборите. Те го упрекнаха, че отсрочва този ход предвид на слабите резултати от социологическите изследвания.

Въпреки няколкото изказвания и усъвършенстваните в последно време стопански данни, консерваторите на Сунак към момента не са съумели да понижат разликата с лейбъристите. Съвсем неотдавна те изгубиха стотици места и значим кметски пост на локалните избори в Англия, както и един изборен регион в Северозападна Англия на частични избори за парламент, отбелязва немското издание " der Spiegel ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР