Отново беше 15 септември. Разбира се, на този ден най-много

...
Отново беше 15 септември. Разбира се, на този ден най-много
Коментари Харесай

Без експерименти!

Отново беше 15 септември. Разбира се, на този ден най-вече се вълнуват учениците и учителите, само че не са малко и вълненията за родителите. Един от въпросите, провокирал полемики, е по кое време да стартира образователната година. 
Няколко пъти от МОН приказват за смяната на обичайна дата, като се разискват разнообразни разновидности. Хубавото, е че този следващ опит в просветителната система към момента не е прибавен и се надявам това да не се случи. А и множеството учители и родители са срещу. 
Като съществена причина за " наложителната " смяна се показва, че нашите деца учели по-малко с 10-15 дни от връстниците им в чужбина, както и че поради онлайн образованието има доста пропуски в знанията, а тези спомагателни дни могат да се употребяват за извършения. 
През времето на социализма имаше бригади, на които учениците ходеха наложително. Те бяха в образователно време. Двете седмици на полето или в консервния комбинат учеха децата на труд, без това да ставаше за сметка на знанията. Някак учениците успяваха да излизат от учебно заведение грамотни, знаещи и можещи, а просветителната ни система беше една от най-хубавите в Европа. 
Основният проблем е точно в разбиването на тази система през последните години и постепенната й подмяна с така наречен шведски модел. Той се ползва както при фамилното образование, по този начин и в учебно заведение. Според него децата са равни на възрастните, имат големи права, родителите и учителите постоянно би трябвало да се преценяват с техните усеща, да вършат живота им забавен и занимателен, всевъзможни невъзпитани прояви да се регистрират като вик за самостоятелност или че възрастният някъде нещо е сбъркал и по тази причина детето се държи по този начин. Всяка форма на насила се приема като нарушение на правата на детето. То е " център на Вселената " и всички и всичко би трябвало да се върти към него. Разрешено му е да прави каквото желае, има цялостната независимост за това, в това число и в учебно заведение. 
Много психолози по света обаче към този момент сигнализират, че новото потомство, отгледано от родителите си по модерните " толерантни " теории, в действителност няма никаква обществена съпричастност, персонална резистентност, морални задръжки. Такива младежи са изложени на огромно отчаяние в живота. Защото се оказва, че мъчно намират своето място. Никой шеф няма да даде на своя служащ всичко, което изиска. В живота, рано или късно, ще ти се наложи да се съобразяваш с другите и ще схванеш, че не можеш да правиш, каквото искаш.
Основните аргументи за ширещата се неначетеност у нас са неналичието на дисциплинираност в учебно заведение и почитание към учителя и неналичието на мотивация за учене. Доброто обучение у нас не ти подсигурява, че ще успееш в живота, а " мутрата " и " кифлата " са по-примамлив модел за подражателство. Това е допустимо, когато моралът и общочовешките полезности са оставени на назад във времето.
Затова - не пипайте 15 септември! Ще бъде несполучлив и нездравословен опит. А от такива в просветителната система на всички им пристигна до гуша. Учениците няма да стана по-добри, единствено отсъствията - извинени или неизвинени, ще станат повече. Както в учебно заведение, по този начин и в живота. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР