Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп,

...
Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп,
Коментари Харесай

Част от къщата на Димитър Талев в Прилеп е съборена

" Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, Агенцията за национална сигурност посредством локален варварин, към този момент я събори. Справедливост не чакайте ", заяви той във Фейсбук. 

Издателят Манол Пейков също разяснява проблема. В обществената мрежа той споделя, че е приказвал със собсвтеничката Снежана Аческа, която е уведомила полицията за събарянето. Тя е поела ангажимент и да бъде инсталирана камера в съседство.

" Чух се и с юриста ѝ, човек с позиции и престиж в града, който пое ангажимент да спомага за защитата на парцела ", прибавя Пейков. Той чака публично правосъдно решение от Община Прилеп за размера на налога върху къщата и след като преведе дължимата сума на собственичката - да придобие парцела от името на фондацията.



" През изтеклата година, откогато събрах средствата за пазаруване и началото на ремонта на къщата (малко над 215,000 лв., които са в сметката на фондацията до стотинка), не съм се бавил и минута - непрестанно очаквам някакво позволение или документ, като в това време смених цели трима юристи ", написа още Манол Пейков. 

Имах (и към момента имам) вяра финалното позволение да пристигна още при започване на идната седмица и съм в непрекъсната подготвеност да потегли за Прилеп, с цел да завършвам договорката. Не го оповестявам обществено, тъй като - изключително след понатрупания през последната година опит - се притеснявах от възможни саботажи. Уви, таман това се и случва, макар дискретността ми по тематиката ", прибавя депутатът от 49-ото Народно събрание. 

В обявата си Пейков регистрира, че " събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка - и са задоволителни за пазаруване на контрактуваните 2/3 (собствеността на Снежана) и (поне първоначално) подсилване и възобновяване на къщата ". 

" Готов съм да потегли за Прилеп за завършване на договорката във всеки един миг - и се надявам и чакам това да се случи допустимо най-скоро. Всички вреди и повреди по къщата ще бъдат отремонтирани, а тя ще бъде възобновена от допустимо най-хубавите специалисти във допустимо най-краткия период незабавно след нейното придобиване ", твърди Пейков. 

Къщата в Прилеп е родният дом на Димитър Талев, който се ражда на 13 септември 1898 година " Това е първообразът на дома, в който живее семейството Глаушеви от фамозната четирилогия на Талев, чийто първи разказ, " Железният светилник ", е един от най-издаваните и четени български романи ", съобщи през март предходната година Пейков, когато провежда дарителска акция за пазаруване на къщата и превръщането ѝ в музей.

" Колкото и да е изумително, в Северна Македония - че даже и в родния му Прилеп - Димитър Талев е съвсем чужд. Снежана Аческа, която се дами и се заселва в къщата при започване на 70-те, научава (според нейните лични думи) напълно инцидентно в чия къща живее - с помощта на учителка от пловдивската гимназия " Димитър Талев ", която се свързва с нея с молба да посети къщата с група възпитаници. Оттогава (пак по нейни думи) Снежана е пускала в къщата (съвършено гратис, схваща се) хиляди българи, които постоянно идват с рейсове, с цел да посетят и да се поклонят пред родното място на огромния публицист ", описа още Пейков.



Преди няколко години обаче Аческа влиза в спор с " някои прилепски управници ", които се пробват да я " убедят " да спре да пуска неспирните български групи в къщата. След като изрично отхвърля, електричеството в къщата е спряно поради " мистериозни отговорности към енергото ", като фамилията е насила да се реалокира на другия завършек на Прилеп, в бащината къща на самата Снежана, разказа преди време Пейков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР