Откритата шумно преди по-малко от половин година нова зала Арена

...
Откритата шумно преди по-малко от половин година нова зала Арена
Коментари Харесай

Декор за 64 млн.! „Арена Бургас“ не става за нищо

Откритата шумно преди по-малко от половин година нова зала „ Арена Бургас “, в която потънаха съвсем 64 милиона лв., е на практика негодна за осъществяване на спортни събития. Това излиза наяве от отговор на Министерството на младежта и спорта до народния представител Антоанета Цонева (ПП-ДБ).

ММС е упълномощило одит, който да откри какво спортно съоръжение е доставено и дали то е годно за осъществяване на тренировки и надпревари. Резултатите от него са отчайващи и демонстрират, че все още залата в Бургас може да семейства безпроблемно само надпревари по гимнастика.

„ Залата в Бургас се оказва един фон. Освен че беше издигната след години на закъснение и непрестанно увеличаващи се милиони левове, в този момент става ясно, че оборудването за главната активност – спортни прояви, е или неуместно, или даже неразбираемо в какво положение, тъй като стои запечатано в сандъци и кашони “, разяснява депутатът Цонева.

Многофункционалната спортна зала в морския град, издигната напълно със средства от държавния бюджет, дочака своето разкриване с близо 5-годишно забавяне и съвсем двойно повишена цена. Тя беше празнично въведена в употреба на 18 май 2023 година

Мултимилионната инвестиция в „ Арена Бургас “ стартира с първа копка на 14 декември 2014 година, когато плануваната стойност на залата беше 38,4 млн. лева със период за осъществяване до края на 2018 година След неколкократни отлагания на завършването и разпределяне на нови и нови суми през бюджета на спортното министерство размерът на държавния разход доближи 63,8 млн. лева

В началото на 2022 година, когато отраслов министър беше Радостин Василев (ИТН), беше изработен опит за в допълнение финансиране с още 15 млн. лева за „ довършителни работи “, само че това перо беше блокирано при встъпване в служба на служебното държавно управление предишния юли. Въпреки това крайната цена е с 25,4 млн. лева над прогнозната, а срокът за осъществяване закръгли 100 месеца при планувани 48.

Още при откриването на залата от президента Румен Радев и тогавашния длъжностен състезателен министър Весела Лечева стана ясно, че за мача на баскетболния „ Черноморец “ против „ Рилски състезател “ от плейофите на шампионата се употребяват старите кошове от клубната зала „ Бойчо Брънзов “. Одитът на оборудването демонстрира, че новата зала не може да приема надпревари нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече – пистата за лека атлетика въобще я няма.

Реклама

Одитът на ММС регистрира, че направените при поръчката механически спецификации са непълни или неточни, заради което част от доставеното съоръжение не може да се употребява за интернационалните надпревари. „ Констатирани са пропуски в подписания контракт по отношение на неговия обсег и критерии за избор на спортно съоръжение. Пропуските оказват отрицателно въздействие върху резултатите от осъществяването на контракта за доставка на спортно съоръжение “, се споделя в отчета.

Договорът за доставка на съоръжение е изпълнен по документи, а оборудването е признато без забележки. Одитният екип обаче е открил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена официално. Няма разопаковане, обзор и първи монтаж и по този начин не е спазено изискването за дефинитивно заплащане. Въпреки това, съгласно отчета, към 15 юни 2023 година цялата контрактувана сума е изплатена на изпълнителя.

Експертите излизат със мнение, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е належащо в допълнение съоръжение. А залата беше издигната, с цел да се организират атлетически надпревари на закрито и България даже е претендент за европейско състезание в зала през 2029 година

За волейбол – съгласно специалистите на БФВ настилката не разрешава осъществяване на надпревари на европейско и международно равнище. Самата зала не разрешава никакви волейболни срещи, тъй като бетонът не е разпробит, не са инсталирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика – настилката липсва, което значи, че няма писта и не може да се организира нито тренировки, нито надпревари. Оборудването за електронно премерване на резултатите, които сами по себе си костваха смущаващо доста, е предадено на БФЛА за стопанисване.

За баскетбол – кошовете не дават отговор на условията даже за мачовете от държавното състезание по баскетбол, което стана ясно още при откриването ѝ. Понастоящем Черноморец (Бургас) играе в остарялата си зала.

Отделно в одита се споделя, че подът на залата е неравномерен, заради което монтирането на съоръжение може да докара до неговото дефектиране. Затова е належащо да се подхващат дейности за изравняването му.

„ Преди това е належащо строителят да в профил установените дефекти и да обезпечи нужната равнинност на пода. Отклоненията в основата биха довели до отклонения във вертикалите и хоризонталите на монтажа, надлежно до неспазване на условията на производителя на оборудването, както и до неудовлетворяване на потребностите на спорта “, се споделя в коментар на изп. шеф на стопанисващото държавно сдружение „ Академика 2011 “ Петър Петров по констатациите на отчета.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР