Полша все още не е готова да приеме еврото за

...
Полша все още не е готова да приеме еврото за
Коментари Харесай

Полша все още не е готова да приеме еврото за своя национална валута

Полша към момента не е подготвена да одобри еврото за своя национална валута, 20 години, откогато е част от Европейския съюз. Това съобщи полският министър на финансите Анджей Домански в изявление за телевизия TVN24, съобщи Асошиейтед прес.

Полският финансов министър показва, че понастоящем не е целесъобразно присъединението на Полша към еврозоната. Валутният съюз включва 20 страни от Европейски Съюз, които са приели еврото за своя национална валута. 

Анджей Домански отбелязва, че запазвайки своята национална валута - полската злота, неговата страна е съумяла да избегне рецесията по време на международната финансова рецесия. Благодарение на това Полша е преодоляла и други разтърсвания, показва финансовият министър на страната.

Утре се навършват 20 години, откогато Полша и още девет страни се причислиха към Евросъюза на 1 май 2004 година. Договорът за присъединение на страната към Европейски Съюз включва и ангажимент за Полша да се причисли към еврозоната, показва АП. 

От своя страна полският министър по въпросите на държавните фондове за развиване и районната политика Катажина Пелчинска-Наленч разгласи, че към март 2024 година страната е получила 261 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз. 

Вноските на Полша към бюджета на Европейския съюз възлизат на 85,8 милиарда евро, показва Катажина Пелчинска-Наленч, представена от телевизия TVN24.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР