Откога датира човешкият род? На този въпрос човекът се мъчи

...
Откога датира човешкият род? На този въпрос човекът се мъчи
Коментари Харесай

Фосилите на Луси

Откога датира човешкият жанр? На този въпрос индивидът се мъчи да откри отговор, откогато се е осъзнал като субект. Всички догатки минават през научни открития, които дават отговор на доста загадки, само че дружно с това слагат все нови и нови въпроси пред научната общественост.

Постепенно визиите се трансформират и времето на появяването на първия представител на типа хомо се измества все по-рано. Десетки милиони години ни разделят от първите хоминиди, които в научните класификации претендират да бъдат нашите далечни предшественици. Категоричен отговор кой е нашият най-древен предшественик, не можем да дадем, защото откритията не престават и е допустимо типът, от които сме произлезли, още да не е открит.

Ще представим един от тези наши предшественици, на които може би изискуем днешния си ден. Това е австралопитек, наименуван Луси. Дамата е в действителност антична, живяла е преди към 4 милиона години. Коя е Луси и за какво по този начин я назовават? Какви сведения за нашето развиване получаваме от фосила на Луси?

Фосилите на хоминидите - учебник на нашето развиване от най-древни времена

 Фосилите на Луси

Най-напред се постанова нуждата да дефинираме понятието фосил. С латинския термин fossilis или фосил се отбелязват органичните остатъци, следите или отпечатъците от растения или животни, непокътнати в геологическите пластове. Могат да бъдат и остатъци, резултат на активността на античните праисторически хора.

 Фосилите на Луси

Първият фосил на праисторическо създание, близо до човешкия жанр, е на австралопитек, открит в Южна Африка през 1924 година, а откритието е оповестено в списание Nature. Оттогава всички открития, засягащи еволюцията на индивида, се вършат в това списание.

Австралопитеците - първите потвърдени хоминиди

Предполага се, че австралопитеците - първите хоминиди, са зародили преди 5 до 3 милиона години. Останките им се намират в Южна Африка, в земите на днешна Етиопия, Кения, Танзания. Австралопитекът е ходил на два крайници, живеел е на групи, изхранвал се е с лов и събирачество. В менюто му са влизали плодовете, семената и месото, които е успявал да си набави.

Мозъкът му е бил напълно дребен в съпоставяне със актуалния човек и най-вероятно не е можел да приказва. Служил си е с някои примитивни сечива.

Фосилите на австралопитека Луси - скъпи сведения за най-древното минало на хомо сапиенс

 Фосилите на Луси

По време на експедиция в Етиопия през 1974 година, учените се натъкват на фосили на добре непокътнат австралопитек от женски жанр. Наричат откритите остатъци Луси по името на песента на Бийтълс, която учените слушали в деня след откритието.

Луси е представителка на рода Australopithecus afarensis и има редица характерности на индивида. От проучване на останките на Луси се заключава, че тя е ходила права.

Ръстът на Луси е към 1 метър, а възрастта на фосила дават отговор на 20-21 години. За времето си Луси е била дама на междинна възраст. Изследванията на нейния фосил доста оказва помощ за разбирането за устройството на човекоподобните създания от зората на нашето битие.

Как тъкмо се е появил типът на Луси?

 Фосилите на Луси

Според учения Ив Копен появяването на австралопитеците се свързва с разлома, който разделил Африка на две елементи - Източна и Западна. Общите представители на човекоподобните маймуни и хомо сапиенс попаднали в разнообразни климатични условия. В западната част влажният климат основал непроменени условия, каквито има там и през днешния ден.

В източна Африка обаче климатът се трансформирал, дъждовете намалели, тропическите гори изчезнали. Съществата, попаднали там, трябвало да се движат прави. Нашите предшественици не са слезли от дърветата, а дърветата под тях към този момент ги нямало. Този развой траял милиони години, по тази причина и преходът траел толкоз. Така Луси почнала да се движи на два крайници, а еволюцията я довела до днешния човек.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР