Откакто валутата на Турция започна рязко да се обезценява през

...
Откакто валутата на Турция започна рязко да се обезценява през
Коментари Харесай

Банки се готвят за удара от растящата инфлация в Турция

Откакто валутата на Турция стартира внезапно да се обезценява през 2018 година, редица банки са изправени през загуби. Кредиторите в няколко богати на нефт страни в Персийския залив да вземем за пример са в подготвеност за удара, който следва през идната година, сочи неотдавнашен отчет на рейтинговата организация Fitch.

Банките в Съвета за съдействие в Персийския залив (GCC) - това са Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства — с турски дъщерни сдружения трябваше да одобряват „ отчитане на хиперинфлацията “ през първата половина на 2022 година, писа Fitch тази седмица, защото кумулативната инфлация през Турция през последните три години надвиши 100%.

Според плановете на Fitch банките от GCC с турски дъщерни сдружения са отчели чисти загуби от почти 950 млн. $ през първата половина на 2022 година Сред най-силно засегнатите бяха Emirates NBD – водещата банка на Дубай – и Kuwait Finance House, втората по величина банка в Кувейт. Турската експозиция за Kuwait Finance House и Emirates NBD е надлежно 28% и 16% от техните активи. Националната банка на Катар също беше измежду засегнатите.

От началото на годината турската лира е изгубила 26% от цената си по отношение на $, което прави вноса и закупуването на съществени артикули доста по-предизвикателни за 84-те милиона поданици на Турция.

Защо се обезценява турската валута?

Ако преди 5 години един $ купуваше към 3.5 турски лири, то в този момент за него може да получите към 18 лири, написа CNBC.

Обезценяването на лирата стартира с бързия напредък на стопанската система на Турция. Централната ѝ банка обаче отхвърли да увеличи лихвените проценти, с цел да охлади възходящата инфлация. Като прибавим към това влошаващия се недостиг по настоящата сметка, свиващи се валутни запаси и възходящи разноски за сила, както и периодическите със Съединени американски щати, които съвсем доведоха до наказания против Турция, валутата се оказа под спомагателен напън.

Повечето икономисти насочиха обвинявания против турския президент Реджеп Тайип Ердоган, когато той отхвърли концепцията за повишение на лихвите и ги назова „ майката на цялото зло “. Държавният глава си навлече и отрицателни оценки поради ограничението на независимостта на централната банка.

За протичащото се красноречиво приказва и фактът, че единствено за две години централната банка на Турция е сменила четирима разнообразни шефове. Който се опълчи на политиката на Ердоган за поддържане на ниски лихвени проценти, си отива.

Вместо да подвига лихви, Ердоган направи друго. Той приложи различни способи, с цел да закрепи валутата и да усили приходите. Сред тях са продажба на валутата, налагане на строги правила за заеми в лири и възстановяване на връзките с богатите страни от Персийския залив за привличане на вложения. И ОАЕ, и Катар дадоха обещание милиарди долари вложения в стопанската система на Турция.

Милиарди загуби

Пореден потрес за пазарите пристигна от южната ни съседка в средата на август. Тогава страната намали главния си лихвен % със 100 базисни пункта - от 14% на 13% - макар инфлацията от близо 80%, която е на равнище 24-годишен връх.

Според анализатори, неналичието на решение на проблемите на лирата кара банките с турска експозиция да се приготвят за още проблеми.

Ние изчисляваме, че общите загуби от валутен превод на банките от GCC са били 6,3 милиарда $ през 2018–2021 година, основно заради обезценяването на лирата, написа Fitch, добавяйки, че общият чист приход на турските дъщерни сдружения на банките в това време е бил малко над половината от тази сума - 3,3 милиарда $.

От организацията чакат валутните загуби да останат високи най-малко до 2024 година, защото лирата ще продължи да се обезценява.

За момента Fitch няма желание да намалява рейтингите на банките от GCC, които имат турски дъщерни сдружения. Обяснението е, че те имат добър потенциал за вдишване на загуби.

Оттам допълват, че банките от GCC са в подготвеност да поддържат финансово своите дъщерни сдружения в Турция, в случай че е належащо.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР