Откакто руските сили превзеха в началото на март южния украински

...
Откакто руските сили превзеха в началото на март южния украински
Коментари Харесай

Окупираният Херсон се опасява от руски планове за фиктивен референдум

Откакто съветските сили превзеха при започване на март южния украински град Херсон, жителите му усещаха, че окупаторите имат специфичен проект за техния град. Сега, на фона на засилващите се предизвестия от страна на Украйна, че Русия възнамерява да провежда подправен референдум, с цел да трансформира територията в промосковска " национална република ", наподобява, че локалните поданици са били прави.

След като съветските сили се изтеглиха при започване на април от окупираните региони към Киев, те оставиха след себе си ужасни подиуми и травмирани общности. Но в Херсон, огромен град с основна корабостроителна промишленост, окупационните сили са подхванали друга тактичност.

Въпреки че до момента градът е пощаден от жестокостите, осъществени на други места, всекидневието надалеч не е обикновено. След като Русия окупира Херсон и околния район, достъпът до него е пресечен. Сега Херсон страда от изострен дефицит на медикаменти, парични средства, млечни и други хранителни артикули, а украински публични лица предизвестяват, че районът може да бъде изправен пред " филантропична злополука ".

Русия е блокирала всякаква филантропична помощ, като се изключи идващата от нея, която войските доставят пред камерите на съветската държавна телевизия и която доста поданици отхвърлят да одобряват. Без зареждането на банките в Херсон с пари в брой запасите от украинската валута гривна понижават, а заради развалените информационни мрежи постоянно не могат да се извършат заплащания с кредитни карти. Достъпът до украинската телевизия е блокиран, вместо нея са пуснати съветски държавни канали. Наложен е непоколебим комендантски час.

Жителите считат, че съветските войски не са обсадили или тероризирали града като в Буча и Мариупол, тъй като съветската страна възнамерява да организира референдум за основаване на " Херсонска национална република ", сходно на проруските сепаратистки територии в Източна Украйна. Вече се печатат бюлетини за вота, който би трябвало да се състои при започване на май, предизвести този месец украинският омбудсман Людмила Денисова.

В послание към нацията президентът Володимир Зеленски се обърна непосредствено към жителите на окупирания Херсон, като упрекна Русия, че възнамерява образуване на референдум, и прикани жителите да внимават за персоналните данни, които споделят с съветските бойци, предупреждавайки, че може да има опити за подправяне на гласове. " Това е действителност. Бъдете деликатни ", сподели той.

Кметът на Херсон Игор Колихаев се причисли към хора от предизвестия, като в изявление за украинската телевизия Zoom съобщи, че сходно гласоподаване би било нелегално, защото Херсон публично остава част от Украйна.

Русия мълчи за проектите за осъществяване на референдум в Херсон, а заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко съобщи тази седмица, че не знае за сходно предложение.

Но учредения за безпокойствие има. Смята се, че оспорваният референдум в Крим, проведен по време на съветската анексия през 2014 година е подправен. Резултатите от него демонстрираха, че близо 97 % от гласоподавателите са подкрепили присъединението към Русия.

Поредица от съветски дейности тази седмица способстваха за възходящото възприятие на суматоха в Херсон. В понеделник кметът заяви в обществените мрежи, че съветски войски са завладяли кметството и украинското знаме към този момент не се вее над него. Във вторник руснаците смениха кмета с назначен от тях човек.

Руският военачалник Рустам Минекаев разгласи проекти за вдишване на " цялостен надзор " над Южна Украйна и Донбас, индустриалното сърце на Източна Украйна, обитаемо най-вече с рускоговорещи, за да се сътвори сухопътен кулоар към Крим. Украинското военно разузнаване пък заяви, че Русия има намерение да активизира принудително локалното население, в това число лекари, в окупираните южни територии, с цел да поддържат съветските военни старания.

Херсон е стратегически значим град и дава опция за разширение на контрола на юг. От Херсон Русия може да стартира по-мощна атака против други южни градове, в това число Одеса и Кривой Рог.

Окупацията на Херсонска област би разрешила на Русия да резервира и достъпа си до Северния кримски канал. След анексирането Украйна прекъсна водоснабдяването на канала, който свързва река Днепър с Крим и който преди осигуряваше 85 % от потребностите на полуострова.

Володимир Фесенко, политически анализатор от мозъчния концерн " Пента център " в Киев, споделя че проектът за референдум демонстрира желанието на Русия да окупира района в дълготраен проект.

" В Крим и Донбас Русия имаше поддръжката на локалното население, само че не по този начин стоят нещата в южната част на Украйна, където украинците желаят да живеят в Украйна. А това значи, че при положение на дълготрайна окупация Русия рискува да се сблъска с всеобщо партизанско придвижване ", сподели Фесенко.

През първите седмици на окупацията хиляди протестиращи се събираха ежедневно на основния площад в Херсон, окичени с украински флагове и с плакати, на които пишеше: " Това е Украйна ". Видеоклипове в обществените мрежи посочваха по какъв начин хората крещят против съветските танкове и тежко въоръжените бойци. Протестите към този момент се организират всяка седмица. В сряда съветските войски използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да разпилян протестиращите.

Кметът Колихаев съобщи, че след предизвестията за съветски референдум и готовност локални поданици бързат да напущат града. " Опашките от хора, които желаят да изоставен града ни, доближиха пет километра ", сподели той и добави, че към една трета от предвоенното население на града от 284 000 души е избягало.

Късно вечерта в понеделник Колихаев написа във Facebook, че въоръжени съветски бойци са влезнали в постройката на градския съвет на Херсон, взели са ключовете и са заменили защитата със своя.

Във вторник кметът още веднъж разгласява известие, в което съобщи, че е отказал да сътрудничи на новата администрация, назначена от Олександър Кобец, командващия съветските сили в района.

" Оставам в Херсон дружно с жителите на Херсон ", написа той. " Аз съм с вас ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР