Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на

...
Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на
Коментари Харесай

Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа

Повече от 3 месеца, откакто слухът за построяването на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната

Президентът Румен Радев изиска отговор на значимия въпрос за това къде в последна сметка ще бъде депонирано нуклеарното гориво от АЕЦ „ Козлодуй ”. Това става дни, откакто служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, запитан същия този въпрос, отговори с усмивка „ Няма да ви кажем ”, което подбуди подозрения, че са правилни спекулациите за това, че рисковите боклуци внезапно ще се озоват в Станджа без даже да е запитано локалното насление.

Както Флагман писа още в края на февруари, специфичен отчет, направен от Центъра за стопански разбори, заяви непряко, че точно Странджа е определена за тази цел, защото районът е „ обезлюден ”. Което е по-притеснително, бяха разказани способи, по който да се реши главният проблем - несъгласието на хората. Това щяло да се „ поправи ” по този начин, че да основаването на депото за нуклеарни боклуци да не срещне сериозна опозиция.



След като от Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм (БАКЗТ) разпространиха информацията, че държавното управление е поръчало на специалисти да изготвят оферти по какъв начин да бъде определено място за вместилище за надълбоко геоложко погребение на нуклеарни боклуци, без да бъде провокирана мощна опозиция от локалното население, доста бързо този отчет носещ името „ Радиоактивните боклуци и приемането им от обществото “, изчезна от общественото пространство и на процедура стана недосегаем за гражданското общество. От БАКЗТ обаче го пазят в

Любопитно е, че на 8 февруари националният представител от Движение за права и свободи и сегашен съпредседател на партията доктор до тогавашния министър на енергетиката Румен Радев. Той, както и цяла България, искаше да бъде казано тъкмо и ясно има ли проекти за такова вместилище, правени ли са изследвания за възможни места, където да се намира то, къде са те и по какъв начин ще се отрази това на природата и стопанската система на страната.

, защото в размер от 4 страници не бе упоменато нито едно място, само че пък тогавашният министър добре бе описал какви са плюсовете на съхранението на отработено нуклеарно гориво.

Настоящият длъжностен подобен ясно съобщи в народен ефир, че надали не „ непринудено ” няма да каже. Това, несъмнено, в обществото се пояснява като явен знак, че определеното място не е лицеприятно. И тъкмо тук идва намесата на президента.

„ Моля да предоставите отговори на повдигнатите въпроси и изразените опасения, както и да уведомите представителите на асоциации и сдружения от района на Станджа, Сакар и Южното Черноморие за плануваните дейности и метод, които ще бъдат осъществени от Ваша страна за навременно информиране на обществеността и локалните управляващи, за визията и желанията за създаване на вместилище за дълготрайно запазване на отработено нуклеарно гориво в страната. За сведение и преценка за възможни бъдещи дейности, информацията да бъде предоставена и на Администрацията на Президента ”, написа в писмо, адресирано до служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и изпълнителният шеф на „ Радиоактивни боклуци ” Дилян Петров.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР