Отдавна исках да напиша този пост, но постоянно отлагах, защото

...
Отдавна исках да напиша този пост, но постоянно отлагах, защото
Коментари Харесай

Изводите на една майка родила три деца

Отдавна желаех да напиша този пост, само че непрекъснато отлагах, тъй като ми се струваше, че това е много тегава работа, а времето все не стига и не стига... И по този начин минаха доста месеци, концепцията не ме напускаше, а в денонощието имаше все същите 24 часа. Затова, отхвърлила перфекционизма, пиша това, което ще се получи за времето, което имам в остатък (и простете ми, апелирам, печатните неточности, в случай че забележите такива).

1. Разбрах, че всички деца са разнообразни.

 Дори в случай че това са деца, родени от едни и същи родители и възпитавани в границите на едно и също семейство, те въпреки всичко ще бъдат разнообразни. Възпитанието, несъмнено, има значение, само че неговата роля е мощно пресилена. Всяко дете има собствен присъщ характер, свои пристрастености, свои особености на развиването, свои нюанси. И това е прелестно! Всяко дете влиза в нашия живот, с цел да ни научи на нещо. Еднаквите деца – това е или фантастика, или симптом за това, че вие повтаряте класа.

2. Аз станах доста по-търпелива и по-спокойна.

 Мисля, че прочитайки думата „ по-спокойна ”, мъжът ми ще въздъхне тъжно и укорително ще ме огледа. Да, аз от време на време крещя, пискам и подвигам кавги. Но в общи линии престанах да се трежова мощно по най-различни мотиви, както беше по-рано. Сега мен въобще не ме впечатлява това, че детето е разкрило, че има пикало и го дърпа втора поредна седмица; това, че обича да бяга голо или да се облича в рокли, че още суче мляко или към момента е с памперси, че яде или не яде повече от мен. Не се вълнувам, че има остра респираторна вирусна зараза, сополи или температура (да-да-да, всички деца боледуват и това ще им мине). Кризите на възрастта не ме разстройват, а по-скоро ме забавляват. Усещам къде може да се даде независимост на детето, а къде би трябвало да държа на своето и да запазвам границите на разрешеното.

3. Апропо, за границите.

 Рамки на разрешеното наложително би трябвало да има. По-рано ми се струваше, че това не е правилно; струваше ми се, че би трябвало да се даде независимост на детето и просто да го насочваш, обяснявайки. Уви, това не работи. Нужни са ясни граници на това, което е разрешено на детето и на това, което то не трябва да прави. Например: „ Ние ядем десерти единствено след главното хранене ”, „ Първо уроците, след това детските ”, „ Който не си е измил ръцете преди ястие, той остава гладен ”, „ Точно в 20.00 часа отиваме да си мием зъбите ” и т. н. И в случай че ги има тези ясни граници, то не се постанова да обясняваш, за какво в този момент не може да се яде сладолед или шоколад (дори едно късче!), за какво би трябвало да се мият ръцете, в случай че те по този начин или другояче са чисти и за какво мама не позволява да се гледа още една серия на „ Лунтик ”. Правилата са си правила (суров закон, само че закон).

4. Аз не затормозявам съзнанието си по тематиката за преждевременното развиване на детето.

 В многодетните фамилии да спреш детето от такова развиване е невероятно. По-малките вървят след по-големите, които на тях им наподобяват като същински богове, знаещи всичко и умеещи най-различни неща. Най-важното тук съгласно мен е вярно да се отгледа най-голямото дете, да вложиш оптимални старания за него, тъй като точно то ще бъде точно този блян, който ще се спремят да реализират по-малките. Но! За да отгледаш вярно първото дете, няма потребност още на едногодишна възраст да го водиш на занятия за развиване на деца. Просто не го слагайте в проходилката, а му позволявайте да бъде паралелно до вас и да опознава света под вашето зорко око. Всичко останало е въпрос на техника.

5. Започнах да оценявам, одобрявам и подкрепям фамилната подчиненост.

 Свобода и тъждество? Не, това не е за нас. С раждането на третото дете, ние с мъжа ми стигнахме до извода, че йерархията в фамилията е нужна, а нейното неявяване е пагубно. Мама и баща са основните, децата са простолюдието. Татко е най-главният; него го слуша дори и мама. Голямата сестра е основната измежду всички деца. Големият брат е по-главен от дребния, само че това освен дава права, само че поражда и отговорности. Проблемът тук към момента е единствено един: този, който не с е вписал в границите на фамилната подчиненост, няма никакъв престиж. Льова да вземем за пример отхвърля да слуша баба си и дядо си, тъй като „ те не живеят дружно с нас ” и „ баща е най-главният, а те не са основни ”. Но ние работим по този въпрос.

6. Разбрах, че аз съм основата и в случай че на мен ми е зле, значи на всички им е зле.

 И аз започнах да се изучавам да се грижа за себе си. Преди живеех на правилото „ най-хубавото за децата ”, а в този момент принцпът се обърна наобратно. Най-напред се старая да дам на себе си, а едвам по-късно – на децата. Щастливо отпочиналата си майка – залог за спокойната и радостна атмосфера в фамилията, тъй като изморената, разрушената, изстисканата като парцал мама няма да направи щастливи своите деца. Те постоянно гледат нейното лице и улавят погледа и, стараейки се да прочетат в него това, което се крие вътре в мама. И в случай че виждат, че мама не е щастлива, за това те винят на първо време себе си. Така са устроени децата.

7. Моят мъж е такава фамилна основа, каквато съм и аз.

 И тъкмо поради това преди всичко (след мен самата) стои мъжът, а едвам по-късно – децата. Мъжът има категоричен престиж (виж т. 5 за йерархията) и това съгласно мен е единствено от ползаза децата.

8. Моят шопинг се промени до неразбираемост.

 С първото дете харчих някакви невероятни суми за всевъзможни детски залъгалки, дрешки, нещица и финтифлюшки. Купувах тонове движимости за Ана, само че съвсем нищо не купувах за себе си, тъй като детските движимости не се нуждаят от примерване и да ги купиш става бързо, а времето в никакъв случай не стига, по тази причина по-добре да и купя на нея, а за мен в миналото по-нататък... Сега всичко стои по различен метод. Разбрах, че децата 1) порастват доста бързо; 2) цапат се; 3) безусловно не се нуждаят от огромно количество облекла – и в последна сметка на тях им е все едно какво ще облекат. За да усетя всичко това, на мен ми трябваха съвсем 8 години майчинство и три деца. Сега аз закупувам движимости главно за себе си, а на децата – по остатъчния принцип (има ли пари, време и предпочитание – ще купя на детето нова блузка, няма ли – ще поноси и старата).

 Овладях Аз-ът на интернет-шопинга и започнах да закупувам облекла на децата в онлайн-магазините в Съединени американски щати, където те имат рационална цена и постоянно се случва „ сейл ”-ове или „ суперсейл ”-ове. Отчитайки даже цената за препращането, предприемачеството по закупуването на облекла за три деца на друга възраст, е дело доста преференциално спрямо извършването на покупки на облекла в Москва. Винаги очаквам акции от сериите „ през днешния ден спомагателна 40%-на отстъпка на всичко, в това число clearance ”, предпочитам единствено от този раздел най-симпатично, тъй като магазините са доста и по този начин не се чувствам скована от огромния избор (избор има постоянно!) и като резултат получавам цялостен кашон с детски движимости за стотинки.

 За себе си също закупувам движимости по разпродажби. Но помня в миналото да съм купувала нещо на цялата му стойност. Просто ми е жалост да давам 150-200 $ за това, което след месец-два ще коства 3-4 пъти по-евтино.Със сигурност знам, че мога да намеря по-добро приложение на тези спестени пари. В шкафа ми има не по-малко от двадесетина красиви рокли, в които наподобявам прелестно, само че нито една от тях не коства повече от 60 $.

9. Започнах да разходвам по-малко за декоративна козметика.

 На 35 години разбрах, че залогът за хубав външен тип са вярното хранене, дейното придвижване, достатъчното количество нощен сън и щастливите, сияещите от благополучие очи. Това е основата. Всичко останало са спомагателни средства от серията «опция».

10. Разбрах, че не можеш да се оправиш с всичко и се помирих с това.

 Точно по същия метод се помирих и с това, че е по-добре да направиш нещо не по най-идеалния метод, в сравнение с да не го направиш въобще. И ето в този момент внезапно си спомних, по какъв начин попитах един път една другарка, която има към този момент пет деца, какво е научила от раждането на петото дете? Тя се замисли за няколко секунди и по-късно сподели, че с петото дете се е научила да не обръща внимание на мнението на близките за нея. Казва, че някак си единствено е пристигнало чувството за успокоение и убеденост в личните сили,собствените дейности и убеждения. И дано тези другите си мислят каквото си желаят, на нея не и пука. Всеки има право на лично мнение; и тя също - на свое, друго от това на останалите.

Превод от съветски език: Александър Василев

Инфо: www.adme.ru


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР