От снощи част от уличното осветление в пловдивския артистичен квартал

...
От снощи част от уличното осветление в пловдивския артистичен квартал
Коментари Харесай

Лампите в Капана светват при всяко новородено бебе


От нощес част от уличното осветяване в пловдивския артистичен квартал "Капана " трансформира за секунди силата на светлината си сега.

За да не се чудят хората за какво става по този начин, освен вечер, само че и измежду бял ден, на земята е инкрустирана каменна плоча с надпис, който изяснява – лампите пулсират, когато в Пловдив се роди бебе.

Зад плана, осъществен в Истанбул, Токио и други градове по света, стои едно от най-ярките имена на актуалната художествена сцена – италианският художник Алберто Гарути.

Той е нарекъл плана "На родените през днешния ден ", а концепцията се заражда преди години и е обвързвана в действителност с едно от най-тъжните събития в живота му – угасването на живота на неговата майка.

Четири лечебни заведения в града вземат участие в плана. Там е инсталиран бутон, който свързва здравното заведение с ръководството на осветлението в града и пулсацията се задейства.

“Навсякъде, където съм правил плана, хората са се радвали. Идеята ги прави съпричастни към щастието, споходило някого, емпатия, тя буди възприятие за съпричастност. За светлинната апаратура писаха по света медии, които другояче не се занимават доста с изкуство, на всички места тя разсъни интерес”, споделя Алберто Гарути.

В Истанбул инсталацията е била инсталирана на огромен мост. В многомилионния град дневно се раждат над 680 деца.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР