Възникването на празника Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий

...
Възникването на празника
Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий
Коментари Харесай

Честит празник! Отбелязваме 24 май, Денят на българската просвета и култура


Възникването на празника

Първите преводи на свещените трудове Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 година, където се загатва за честване на светите братя на 22 май 1803 година в Шумен. За първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в Пловдив по самодейност на Найден Геров се провежда празник на Кирил и Методий — основатели на глаголицата. Денят 11 май не е инцидентно определен — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите вести за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в " Христоматия славянского язъка " от 1852 година на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на Кирил и Методий е почетен в българската черква " Св. Стефан " в Цариград, дружно със работа и за Св. Иван Рилски. На идната година, 1858 година този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена работа в църквата " Света Богородица ", а по-късно учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът стартира постоянно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 година и в Скопие. От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил проведен от учителя Сава Филаретов.

По време на битките за църковна самостоятелност от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е освен тласък, само че и проблем срещу гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в знак на бъдещата самостоятелност, както отбелязва в една от публикациите си Христо Ботев.

След Освобождението

След 1878 година празнуването на Кирил и Методий се развива в две направления. В свободна България той се лимитира до учебен празник. В Македония и Одринско обаче същият резервира функционалностите си и на проява на българщината в битката й срещу турското ръководство, както и срещу асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката агитация. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата международна война.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страната и църквата, се празнува на един ден - 24 май. След 1969 година се отделя църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден съществуват два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май). За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Деветото Народно заседание на 30 март 1990 година.

Химнът

През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на учебния химн с първия си стих " Върви, народе възродени ". Химнът е озаглавен " Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи " и включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест. Панайот Пипков основава на 11 май 1900 година музиката към химна. 

Президент и министър председател се включват в честванията през днешния ден

Президентът Румен Радев и служебният министър председател Димитър Главчев ще вземат участие в формалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Пред постройката на президентската институция президентът ще се причисли към тържественото шествие във връзка празника. Румен Радев ще взе участие в формалната гала пред Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, където ще насочи одобрение и ще сервира цветя на паметника на светите братя. Президентът ще прегледа и документалната галерия „ Непознатият „ Рибен буквар “, отдадена на 200-годишнината от издаването на първия български всемирски буквар на доктор Петър Берон в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий.

В Националния исторически музей в София президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева ще бъдат домакини на обичайния банкет по случай празника.

Министър-председателят Димитър Главчев ще се включи в шествието, което потегля от Министерството на образованието и науката (МОН), а по-късно ще участва на тържествения водосвет пред Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще празнува 24 май с жителите и гостите на Чепеларе.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР