От Община Пловдив отговориха на обвиненията, че са одобрили бутането

...
От Община Пловдив отговориха на обвиненията, че са одобрили бутането
Коментари Харесай

Община Пловдив: От ННИНКН ни дадоха становище, че в момента ...

От Община Пловдив дадоха отговор на обвиняванията, че са одобрили бутането на постройката, със мнение, в което е разказана хронологията на случилото се. Най-същественото е, че когато градската администрация уведомява Националния институт за недвижимо културно завещание (ННИНКН) за желанието на притежателите на склада на  бул. „ Христо Ботев “ №51 да го бутнат, от института дават отговор, че постройката не има статут на недвижима културна полезност.  Ето и по какъв начин са се развили събитията, съгласно известието от общината. 

Собствениците на склада входират на 1 август съобщение за започване действия по унищожаване и почистване на боклуци на здания в същия парцел, съпроводено с проект за сигурност и здраве и проект за ръководство на отпадъците. Към заявката е приложено уверение от Националния институт за недвижимо културно завещание (ННИНКН), че постройките на бул. „ Христо Ботев “ №51-53 не имат статут на недвижими културни полезности.

С писма от 5 и 12 август 2022 Община Пловдив уведомява НИНКН за капиталовото желание на притежателите за срутване на здания с административен адрес бул. „ Христо Ботев “ №51-53.

На 17.08.2022 година е получено второ писмо, с което НИНКН уведомява община Пловдив, че към тази дата постройката с административен адрес бул. „ Христо Ботев “ №51 не има статут на недвижима културна полезност и че за същия е направено предложение по реда на Закона за културното завещание, което ще бъде показано за разглеждане на последващо съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности към Министерството на културата без да се прецизира по кое време.

На 18 август 2022 година съпътстващите уведомлението планове за организация на събарянето и ръководство на отпадъците  са утвърдени от общинската администрация и върнати на възложителите. Към тази дата както и към сегашния миг няма извършен профилиран експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности към Министерството на културата, както и заповед на министъра на културата за отбрана на постройките на бул. „ Христо Ботев “ №51-53.

На 22 август НИНКН уведомява община Пловдив каква е предварителната оценка за постройките и какви са препоръчаните режими, които са показани на министъра на културата.

Към днешна дата в локалната администрация няма информация тези оферти и режими да са признати. Сградите не са предпазени като недвижими културни полезности, до момента в който не получат заповед от министъра на културата по Закона за културното завещание.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР