Няма установени нарушения при събарянето на складове в Тютюневия град.

...
Няма установени нарушения при събарянето на складове в Тютюневия град.
Коментари Харесай

Тежката дума на прокуратурата: Няма нарушения при събарянето...

Няма открити нарушавания при събарянето на хранилища в Тютюневия град. Това е окончателното умозаключение на Окръжна прокуратура-Пловдив, която е образувала инспекция по отношение на разрушените здания.

Складът на бул. „ Христо Ботев ” 51, който бе съборен в края на август 2022 година, не е бил монумент на културата все още на разрушаването му, излиза наяве от осъществената инспекция от държавното обвиняване.

Преписката по случая е формирана на 1 септември 2022 година, като прокуратурата се е самосезирала по изявления в медиите, а заключението на Окръжна прокуратура е от 19 ноември 2022 година Във връзка с преписката са снети пояснения на представители на трите сдружения, които са правили / или са имали желание да извършват/ срутване в частните си парцели. Това са „ Галакси инвестмънт груп ”, притежател на склада на ул. „ Г.М. Димитров ”29,  „ Кепитъл Холдинг Груп ”, притежател на склада на бул. „ Христо Ботев ” 51, и „ Транс Егол България ” – притежател на склада на бул. „ Христо Ботев ” 57.

 Представители на трите компании са дали цялостната документи на обектите, както и на кореспонденцията си с община Пловдив и Министерството на културата във връзка с трите склада. От тях излиза наяве, че постройките са в извънредно неприятно положение и съставляват заплаха за преминаващите край тях коли и пешеходци.

По преписката е разпитван и сегашният шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание арх. Петър Петров. Той е декларирал, че към датата, в която са издадени проекти за сигурност и здраве, въз основата на която притежателите на здания ги събарят,  трите склада не са имали статут на монументи на културата. Предложение за предоставяне на статут на постройките е направено през 2012 година, само че към септември 2022 година  процедурата към момента  не е била завършила. През 2017 година са били направени окончателните материали, които е трябвало да бъдат подадени за разглеждане от Министерството на културата, само че това не е направено. Според обясненията на арх. Петров аргументите за това закъснение от 5 години „ не са известни ”. През 2019 година е осъществена смяна в наредбата, определяща реда за идентифициране, обявление и показване на статут и се е наложило прекачване на цялата информация, събиране на спомагателна информация и архивни материали.

Шефът на НИНКН е признал, че все още, в който той е давал пояснения, нито една от трите здания не е имала статут на монумент на културата.

Главният проектант на Пловдив Димитър Ахрянов е показал, че в интервала 2019 - 2021 година администрацията на община Пловдив е оказала съдействие и помощ на специалистите от НИНКН  поради понижения брой чиновници на института, само че по-късно не е постъпвало друго искане за подпомагане. Ахрянов удостоверява, че общината е издала План за сигурност и здраве на „ Кепитъл Холдинг груп ” на база на предоставена и тествана документи. За другите две здания общината не е издавала позволение за срутване.

Изпратено е и писмо до Главна дирекция ”Инспекторат за запазване на културното завещание ” в Министерство на културата, с което е поискана информация за осъществените инспекции в зоната. От дирекцията оповестяват, че трите здания не са единични монументи на културата, те попадат в Историческа зона „ Филипопол-Тримонциум–Пловдив ”  и при издаване на визи за планиране и създаване на нови обекти, би трябвало да бъдат съгласувани с Министерството на културата и Археологическия музей.

От събраните доказателства излиза наяве, че все още на събарянето им трите здания не са били монументи на културата и по тази причина настояването за тяхното срутване не предстои на координиране по Закона за културното завещание.

Аналогично е заключението ни на Районна прокуратура, които също са правили инспекция по отношение на получени сигнали за разрушение на тютюневи хранилища.

Събарянето на складовете беше съпроводено с политически акции и среднощни визити на министъра на културата проф. Велислав Минеков, както и на шефа на НИНКН арх. Петър Петров, само че инспекцията на прокуратурата на процедура удостоверява, че нарушавания няма, а ориста на Тютюневия град е предопределена от бездействието на страната и нейните институции. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР