От началото на учебната година досега близо две хиляди учители

...
От началото на учебната година досега близо две хиляди учители
Коментари Харесай

Проучване: Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

От началото на образователната година до момента близо две хиляди учители са се присъединили в проучването. Те са се самооценили по въпроси, свързани със седем съществени умения, които са основни за работата на актуалния учител, предава Българска телеграфна агенция.

Инструментът за самокритика е първият по рода си в България и дава на учителите опция да измерят равнището, с което ползват преподавателските умения на 21-ви век. Всеки участник в проучването получава личен отчет с резултати по умения и запаси, които да му оказват помощ да развие тези от тях, за които има потребност от поддръжка. Въпросникът може към момента да бъде запълнен гратис на този адрес в интернет.

" Когато създавахме този инструмент, водещо бе желанието ни освен да получим картина за положението на просветителната система, само че и да дадем достъп до запаси и материали, които са в помощ на учителите ", споделя Мила Иванова, старши помощник за " Управление на наличие " в платформата prepodavame.bg. Затова на уеб страницата с запаси учителите и шефовете могат да намерят потребна информация и тактики за по-добро преподаване, свързани с всяко едно от изследваните умения.

Какво демонстрират резултатите?

Изследването включва седем умения на актуалния учител: овластява учениците - до каква степен учителят основава условия за учениците да избират и ръководят ученето си; отстранява бариери - до каква степен учителят регистрира самостоятелните особености на учениците си и приспособява работата си; избира запаси - до каква степен учителят сортира забавни и ангажиращи запаси за преподаването си; преподава посредством правене - до каква степен учителят основава в час обстановки, в които учениците да вършат неща сами, да творят и т.н.; осмисля наученото - до каква степен учителят демонстрира на учениците си за какво това, което учат е обвързвано с живота им; учи непрестанно - до каква степен учителят развива себе си и уменията си; преподава посредством технологии - до каква степен учителят познава и употребява технологии в класната стая.

Най-ниско равнище на умеене демонстрират учителите в региона на овластяването на учениците . Само 2% показват, че са уверени в това да дават избори на учениците си в класната стая и опция да ръководят личното си учене.

" Овластяването на учениците значи учителят умишлено да основава условия за децата и младежите да избират, и да ръководят ученето си. Например да изберат сред два типа домашно: да напишат есе или да основат видео отговор. Това е доста значимо, тъй като учениците освен учат по друг метод, само че и могат да покажат по друг метод какво в действителност са научили. Практиката в българските учебни заведения е да не се дава независимост на учениците - нито за метода им на учене, нито за извънкласни действия от вида на ефикасна работа на ученическия парламент ", споделя Петко Иванов, началник на уеб страницата prepodavame.bg.

От друга страна, близо половината от учителите (44%) са специалисти в умеенето " Избира запаси " . Това значи, че те се усещат уверени да сортират забавни и ангажиращи запаси за преподаването си.

Резултатите дават взор и върху значимата за просветителната сфера и за обществото ни тематика - за технологиите в класната стая . Разпределението сред равнища " новак " (8%), " умел " (48%), " напреднал " (26%) и " специалист " (18%) за умеенето " преподава посредством технологии " демонстрира, че всеобщо учителите в България познават и употребяват технологии в класната стая, само че огромна част от тях не се усещат уверени в това. В ерата на бързото развиване на изкуствения разсъдък е основно преподавателите да развият своите цифрови умения.

Резултатите демонстрират още, че болшинството от учителите не са опитвали да съберат структурирана противоположна връзка от учениците за работата си.

Повече от половината преподаватели споделят и че не съумяват да заделят време в часовете си за това учениците им да рефлектират над мощните и слабите си страни или върху резултатите от изпитване.

Според резултатите от анкетата по-голямата част от преподавателите включват в преподаването си запаси, които оказват помощ на учениците да създадат връзка сред преподадения материал и действителния живот.

Досегашните резултати демонстрират, че преподавателите са стимулирани да развиват своите умения на 21-ви век и да са потребни за учениците си в динамично изменящия се свят, само че имат потребност от поддръжка и запаси, с цел да го създадат сполучливо.

Сайтът рrepodavame.bg разгласява положителни практики от български класни стаи и потребни просветителни запаси, които доближават до над 40 000 учители, шефове и просветителни специалисти в България. Сайтът е най-бързо разрастващата се медия в просветителната сфера от 2019 година Към момента в него могат да бъдат открити над 300 действителни образеца за нововъведения, приобщаващо обучение и сполучливо потребление на технологии в класните стаи в страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР