От другата седмица общините ще започнат да получават средствата за

...
От другата седмица общините ще започнат да получават средствата за
Коментари Харесай

След седмица почва плащането на средствата за зимното почистване към Общините

От другата седмица общините ще стартират да получават средствата за зимното разчистване. Това стана ясно след срещата сред премиера Стефан Янев и Националното съдружие на общините. Общата сума за всички общини е 47 млн. лева До края на годината обаче ще бъдат получени единствено 25%. Останалите могат да бъдат декларирани до края на януари, осведомят от Нова телевизия.

Представителите на локалната власт са разискали с вицепремиера Атанас Пеканов и опциите за увеличение на средствата в Плана за възобновяване за уличното осветяване и неговата енергийна успеваемост, съобщи ръководителят на Сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов. От идната седмица стартира разискването на Бюджет 2022, в който ще има доста промени, уточни още той.

„ Имахме градивен разговор, опитахме се да намерим решение. Ние сме длъжни и вършим всичко допустимо да сътворяваме условия за по-добър живот на всеки български жители. Това са наши отговорности и ние се стремим да откриваме добър разговор за реализиране на това”, съобщи той и уточни, че сходни срещи ще се проведат още няколко пъти.

Най-важната тематика съгласно него е била за децентрализацията на общинските бюджети.

„ Търсим разновидности и благоприятни условия за най-хубавото осъществяване. Ние се приготвяме дружно с кметовете и министрите, които имат отношение по тематиката, да намерим точната формула, която да предложим на идващото Народно събрание, с цел да може най-сетне този проблем да откри законодателно решение и по този метод считаме, че Общините още по-добре ще могат да откликват на желанията за възстановяване на живота на жителите, за възпитанието на техните деца и за правенето на бизнес”, изясни министър председателят.

Обсъдени са и други значими тематики, множеството от които финансови. Дискутирани са и методите за разпределение на средствата от Плана за възобновяване за последствията от ковид.

„ Във връзка със зимното разчистване, беше дискутирана тази част, за която общините дават отговор. Беше дискутирана и финансовата част с министерството на финансите. Диалогът е открит, уповавам се да продължим в същия дух”, добави Янев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР