От чисто юридическа гледна точка преподавателката по право доц. Маргарита

...
От чисто юридическа гледна точка преподавателката по право доц. Маргарита
Коментари Харесай

Юристка оспорва присъдата срещу Васил Левски

От чисто юридическа позиция преподавателката по право доцент Маргарита Златарева оспорва повода за края на живота на най-голямата персона в българската история - Васил Левски. В книгата " Юридически взор към процеса на Васил дякон Левски ", тя дава своята версия за процеса, оповестява Българска телеграфна агенция.

Авторката не счита, че Османската страна през 1872-1873 година може да организира процесуално изискан углавен развой, съпоставим с тогавашното европейско наказателнопроцесуално право, а в противен случай - че углавното произвеждане е такова, каквото е разрешила военно-административната система на империята, до неотдавна потънала само в правото на Шериата.

В изданието се откроява уважителното отношение на Високата врата към " главатаря на протеста " и се акцентира по какъв начин разкритията за революционната му активност са смутили, разтревожили и заплашили " вътрешната сигурност " на тази към момента голяма и мощна империя.

Изтъква се, че Портата е принудена да организира развой с отзив в цяла Европа - могъщо оръжие за бъдещото национално избавление.

Различен взор върху процеса

Апелът е да не се стремим да прогласяваме процеса " за нелегитимен ", тъй като по този начин подценяваме отношението на Османската страна към протичащото се в българските земи, омаловажаваме достойното държание на Апостола пред съда и великото му изпитание да провежда българите в битката за национална автономия.

" Юридически взор към процеса на Васил дякон Левски " дава един друг взор към една от най-дискутираните тематики, по които изтъкнати наши историци, адвокати и политици към момента не могат да обединят позиции.

Процесът на Васил Левски, почнал против Димитър Общи и другите участници в ограбването на турската хазна в Арабаконашкия проход, остава през годините територия с разнопосочни послания. Какъв е статутът на специфичната нарочна комисия, провела процеса, с какъв акт е приключил той и какво е наличието и тежестта на този акт са въпроси, на които в другите столетия се дава отговор нееднозначно.

Доц. Маргарита Златарева преглежда закони и устави на Османската страна, настоящи към 1872-1873 година, протоколите от разпитите на Васил Левски и другите хванати поборници, заключителните протоколи-присъди (мазбати) от процеса, както и множеството писма и телеграми, изпращани от европейски дипломати и османски управници по мотива. Тя наблюдава противоречивия към този момент десетилетия развой в подтекста на императивните правила на османския углавен закон и редица особености на недоразвитото към момента наказателно съдопроизводство.

Авторката

Маргарита Златарева е родена в Карлово, където приключва гимназия " Васил Левски ". Учи право в Софийския университет, специализира банково право в Joint Wienna Institute, Австрия, и конституционно правосъдие в Карлсруе, Германия.

Професионалният й живот е обвързван с правоприлагането на гражданско и комерсиално право като арбитър във всички правосъдни инстанции - областен съд, областен съд (Пловдив) и Върховен касационен съд. Девет години е арбитър в Конституционния съд, преподава цивилен развой в Нов български университет.

Автор е на " Юридически лица с нестопанска цел ", монографията " Процесът за анулация на решенията на общото заседание на корпоративни общности " и учебника " Международен цивилен развой ". Автор е на сборници и на десетки научни публикации в региона на дружественото, нестопанското право и гражданския развой.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР