"От 2014 г. западните страни не искат да видят неонацистките

...
"От 2014 г. западните страни не искат да видят неонацистките
Коментари Харесай

Денис Пушилин: Ние сме тези, които водят контраофанзива

"От 2014 година западните страни не желаят да видят неонацистките прояви на милитаризираните подразделения. Това са териториални батальони, които с изключение на външните знаци - униформи, пречупени кръстове, татуировки -, възприемат визията на нацистка Германия. Те се множат, а най-лошото е, че оказват въздействие върху украинските водачи и младежта, с помощта на всеобщите си прояви, като факелните шествия… Именно от ръцете на тези националистически батальони починаха хиляди цивилни, в това число 91 деца. Ние имаме техните имена, всичко това е елементарно да се ревизира. Хиляди убити за осем убити. Това не е ли геноцид? Геноцид е. Колко време още можеше да се търпи това? ".

Така Денис Пушилин, президентът на Донецката национална република (ДНР), приета предишния понеделник от Москва, прави равносметка на военните интервенции в Донбас и показва своята позиция за бъдещето на проруските територии в Източна Украйна пред

Публикуваме изявлението на журналиста Ален Барлюе /направено в петък, 25 февруари/, преведено на български език от Галя Дачкова и споделено в

- Каква е сега военната обстановка към Донецк?

- Ситуацията остава напрегната. Силите на Донецката национална република (ДНР) и на Луганската национална република (ЛНР, другото проруско образувание в Донбас - б. а.) не престават своите интервенции. Тяхната цел е постигането на административните граници, записани в конституциите на двете републики, т.е. над всички области на Донецк и Луганск (в момента на референдума през 2014 г.).

- Каква помощ ви оказва съветската войска? Присъства ли на ваша територия?

- След признаването на ДНР и ЛНР от Русия (в понеделник, 21 февруари) беше подписано съглашение, по силата на което към този момент се оказва съветска поддръжка на двете национални републики Донецк и Луганск, в това число в областта на защитата. Предвид нападателните дейности на Украйна, Русия ни оказва и огнева поддръжка. Но съглашението, което подписахме, позволява на съветската войска да участва на териториите на ДНР и ЛНР. Русия работи въз основа на апела, който аз самият и моят сътрудник от Луганск отправихме към съветския президент, Владимир Путин, да ни окаже военна помощ.

- Страхувате ли се от украинска контраатака?

- Ние сме тези, които водят контраатака. Първоначално трябваше да отблъснем украинската атака (започнала, изясняват ни в Донецк, след апела на ДНР и ЛНР да бъдат приети от Русия на 18 февруари). Украйна нанесе вреди на жилищни региони и градове в нашата република. Имаше починали и ранени цивилни. Беше разрушена сериозна инфраструктура, като уреди на водопровода в южната част на Донбас, който доставя с питейна вода десетки хиляди хора. Не можехме да не реагираме.

- Защо в този момент поискахте формалното си признание от Русия?

- По няколко аргументи. Първо, на 12 февруари се навършиха седем години от неспазването на Украйна на уговорките по Минските съглашения (подписани през 2015 г.). Убедени сме, че Украйна не желае да извършва тези съглашения. А страните- гаранти, в това число Франция и Германия, не упражниха задоволително напън върху украинския режим, с цел да съблюдава своите задължения. Това не можеше да продължава постоянно. Въпреки това ние направихме доста оферти, само че Киев ги подцени и саботира.

Втората причина, заради която се обърнахме към Русия, беше, че имаше действителна опасност за ДНР, ЛНР и техните 4 млн. цивилни. Според нашето разузнаване съсредоточаването на противников сили и средства беше станало сериозно - към 150 хиляди души и огромно количество техника. Смъртоносни оръжия им бяха доставени от Съединени американски щати, Англия и други западни страни, в това число, за жалост, от Франция. Украйна се готвеше за широкомащабни интервенции, с цел да постави завършек на спора със мощ. Признаването от Русия ни дава опция да защитим популацията си, да подсигурим инфраструктурата си и да попречим на проекта на Украйна.

- Потвърждавате ли желанието на ДНР и ЛНР да възстановат суверенитета си над целия Донбас?

- Да, това решение беше взето. Нашата Конституция гласи, че границата е ситуирана в административните лимити на някогашните области, както на Донецк, по този начин и на Луганск. Съответно ние преследваме тази цел. Предвиждаме още в идващите дни да достигнем границите на някогашните области и да установим надзор над всички територии на ДНР и ЛНР.

- Путин и вие самият говорите за “геноцид” над проруското население. Това е извънредно съществено обвиняване, което дава отговор на тъкмо избрани критерии в интернационалното право…

- От 2014 година западните страни не желаят да видят неонацистките прояви на милитаризираните подразделения. Това са териториални батальони, които с изключение на външните знаци - униформи, пречупени кръстове, татуировки -, възприемат визията на нацистка Германия. Те се множат, а най-лошото е, че оказват въздействие върху украинските водачи и младежта, с помощта на всеобщите си прояви, като факелните шествия… Именно от ръцете на тези националистически батальони починаха хиляди цивилни, в това число 91 деца. Ние имаме техните имена, всичко това е елементарно да се ревизира. Хиляди убити за осем убити. Това не е ли геноцид? Геноцид е. Колко време още можеше да се търпи това?

- Страхувате ли се от западните наказания?

- Със или без военна интервенция, наказания щеше да има, имайки поради избора, който Русия беше принудена да направи, с цел да отбрани ДНР и ЛНР. Не обръщаме внимание на глобите. Знаем, че можем да разчитаме на поддръжката освен на съветските ръководители, само че и на съветското население.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР