Остава по-малко от седмица до президентските избори в САЩ, а

...
Остава по-малко от седмица до президентските избори в САЩ, а
Коментари Харесай

Дни преди изборите в САЩ: Ще открадне ли Тръмп победата от Байдън? |

Остава по-малко от седмица до президентските избори в Съединени американски щати, а с всеки минал ден напрежението нараства от ден на ден и повече. Светът тръпне в очакване да разбере кой ще е новият водач на една от най-големите международни стопански системи – Америка.

В оставащите дни до 3 ноември претендентът на републиканците Доналд Тръмп и този на демократите Джо Байдън вършат всичко допустимо да привлекат от ден на ден гласоподаватели на своя страна. Именно това би трансформирало посоката на вота и политическата настройка на даден щат.

Повече от 77,4 милиона бюлетини към този момент са подадени. Това надминава предходния връх на ранна изборна интензивност от 2016 година

Но на 3 ноември американците не гласоподават директно за президент, а за Електорална гилдия. Това е изборен орган, който съставлява гласа на народа. Той е формиран от 538 души, които са разпределени съразмерно на броя на популацията във всеки щат. За да завоюва изборите, всеки претендент се нуждае от 50+1 гласа, или болшинство от 270. 

Макар дребното оставащо време, към момента има основни щати, които не са решили кого да поддържат в изборния ден – toss up states. Това са Флорида, Пенсилвания, Охайо, Мичиган, Северна Каролина, Аризона, Уисконсин и Айова. Именно техният глас може да стопи преднината на Джо Байдън в президентската конкуренция и да обезпечи 2 мандат на Тръмп.

Това е и съществена причина в последната седмица кандидатите да обикалят страната и да концентрират акциите си в нерешилите щати.

Шест от тези щати обърнаха резултата на президентските избори през 2016 година Тогава Тръмп разруши „ синята стена “ и завоюва с дребна преднина доверието на Флорида, Пенсилвания, Охайо, Мичиган, Уисконсин и Айова.

Към момента Байдън води в конкуренцията пред Тръмп с близо 7.2%, съгласно осреднените данни на национално равнище на  - платформа, която събира данните от всички социологически изследвания. Но даже тази преднина не подсигурява успеха му.

Тенденциите в основните колебаещи се щати

Флорида

Във Флорида претендентът на републиканците води с 0.4% пред Байдън. През 2016 година Тръмп завоюва изборите в щата с нищожната преднина от 1.2%. През 2000-та година точно Флорида даде успеха на Буш против Ал Гор с разлика от 537 гласа - по малко от една стотна от %.

Около 20% от гласоподавателите в щата са испаноговорящи, които по традиция поддържат демократите, а в тази ситуация сигурно ще поддържат Байдън, поради антиимигрантските политики на Тръмп. Въпросът е дали испаноговорящите са се усили толкоз доста, че да преодолеят разликата от 2000-та и 2016 година

Пенсилвания

Байдън води конкуренцията в Пенсилвания с 3.8% пред Тръмп, съгласно данните на RealClearPolitic към 27 октомври. През 2016 година Тръмп съумява да завоюва доверието на щата с 0.7%.

Пенсилвания е необикновен щат и постоянно е на кантар. Той е доста покрай Североизточното крайбрежие, където демократите имат смазваща преднина пред републиканците. Но въпреки и покрай крайбрежието, той е в Апалачите, където в течение на историята са потърсили леговище най-консервативно настроените заселници. В него е Филаделфия - един от огромните градове в Съединени американски щати, а огромните градове са замъци на демократите. Но колкото и да е огромна Филаделфия, 81% от популацията живее в селски региони.

Охайо

В Охайо Тръмп има преднина от 0.6 % пред Байдън. През 2016 година Той печели щата с разликата от 8.1% от демократите.

От 1964 година насам Охайо постоянно гласоподава за спечелилите, а нито един републиканец не е печелил изборите без поддръжката на щата. Изключение вършат двама претенденти на демократите – Гроувър Кливланд през 1884/1892 (управлява в 2 непоследователни мандата) и Джон Кенеди през 1960 година

В Охайо ситуацията е сходно на Пенсилвания - мощна поддръжка за демократите в градовете по крайбрежието на езерото Ери и поддръжка за републиканците в Апалачите и равнините. 

Мичиган

Мичиган е някогашна цитадела на демократите, която Тръмп съумява да разбие и завоюва на изборите през 2016 година с поддръжката от 0.3 % пред Хилъри Клинтън. Сега Байдън се пробва да си върне изгубената цитадела на демократите. И е прекомерно евентуално да успее. Към момента той води пред Тръмп с близо 9 %.

Днес предстои акцията на Байдън в щата, като към него ще се причисли и някогашният президент Барак Обама. Обама е разпознаваемо лице на Демократическата партия, а акцията на Джо се надява той да притегли поддръжката на чернокожите, испаноговорящите и младежите.

Уисконсин

Уисконсин, който дава 10 електорални гласа, също е дългогодишна цитадела на демократите, която Байдън ще се опита да си възвърне. Той води пред Тръмп с близо 5.5 %. Голяма част от преднината на Байдън в щата се дължи на поддръжката на дамите гласоподаватели – 30% пред претендента на републиканците. Същата наклонност се следи и в Мичиган.

Друга причина за напредъка на демократите е коронакризата. Поради рекордния брой на инфектираните през последните седмици, освен в щата, а и в цялата страна, от ден на ден американци губят доверието си към Тръмп, по отношение на оправянето с пандемията. 

Айова

Макар Айова да е доста по-малък и много далечен от Белия дом щат, той има основно значение за определянето на посоката на вота. По време на президентския и междинния сезон се организират публични разисквания в двете водещи партии- Демократическа и Републиканска, по отношение на претендентите и техните политики. Това води до прозрачността в политическата настройка на щата. По този метод кандидатите в конкуренцията се ориентират за бъдещите надпревари посред им. Тази година такова разискване се организира на 3 февруари.

Според данните от изследване на Emerson College Тръмп води в щата с 2 пункта пред Байдън. Това се дължи на особеността на преобладаващите провинциални региони и расовата причинност - 90 % бели.

Какво е смисъла на Аризона и Северна Каролина?

Аризона и Северна Каролина са образец за изменящ се политически пейзаж. През годините двата щата са гласували за републиканците, само че някак си по време на тазгодишната президентска акция, везните са се наклонили към демократите.

Аризона е републиканска цитадела от дълго време, само че географското състояние оказва все по-силно въздействие и на структурата на популацията.  Ако имаме поради произхода, малко над 30% от популацията са испаноговорящи. А най-многобройната група е съставляващата предците на щата - мексиканците, към 25.8%.

Аризона е добита от Мексико през 1848 и 1853 година Създадена е като територия през 1863 година и придобива всъщност сегашните си граници през 1866 година Официално е приета за щат на 4 февруари 1912 година

Преднината на Байдън с 2.4% пред Тръмп се дължи точно на тази демографска специфичност.

Кандидатът на демократите води и конкуренцията в Северна Каролина с 0.7%. С изключение на изборите през 2008 година, щатът поддържа републиканците. Преднината на Байдън се дължи на чернокожите гласоподаватели и служащите от градските региони.

Макар Байдън да има забележителна преднина пред Тръмп, това не му подсигурява успеха. Границата сред двамата претенденти в колебаещите се щати е извънредно дребна.

Означава ли това, че в изборния ден на 3 ноември можем да чакаме цялостен поврат в гласуването? Отговорът е - допустимо е, само че по-скоро не. Нещата би трябвало да се наредят идеално за Тръмп и той да завоюва във всички колебаещи се щати. Ако Байдън вземе даже един колебаещ се огромен щат, възможностите на Тръмп се изпаряват.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР