Още в древни времена хората оценили стойността на скъпоценните камъни

...
Още в древни времена хората оценили стойността на скъпоценните камъни
Коментари Харесай

Изумруд - свойства и значение

Още в антични времена хората оценили цената на скъпоценните камъни и ги разделили в две групи - скъпоценни и полускъпоценни. Групата на скъпоценните камъни се назовава още Голямата четворка, тъй като е показана от 4 камъка - изумруд, рубин, елмаз и сапфир.

Скъпоценните камъни са най-здравите и трайни камъни на Земята. Сред тях изумрудите са известни и като зелените камъни, тъй като се отличават с кондензиран, прелестен зелен цвят. Наричат ги още смарагди и това е първичното им наименование. Изумруд е влезнало като име на камъка преди 5 века, което значи, че доста по-дълго камъкът се е наричал единствено смарагд. Тези естествени творения имат дълга и загадъчна история и свойства, които е добре да се познават.

История на изумруда

Най-старите изумруди на Земята са на възраст от 2.97 милиарда години и можем умерено да кажем, че са остарели колкото света. Хората почнали да ги добиват преди новата епоха. Първите, които търгували с изумруди, са вавилонците, още през ІХ век преди новата епоха. Скоро те били последвани от египтяните. Първите по-точни сведения идват точно от Египет от 1500 години преди Христа. Известно е, че Клеопатра боготворяла този камък и имала бижута от него.

Първите залежи на изумруди са тъкмо от Египет, сред Нил и Червено море, а находището носело името на владетелката, която постоянно го посещавала. Във всички гробници на фараоните имало изумруди, защото камъните се считали за знак на величие.

От европейските нации испанците първи разкрили смарагдовите камъни в Южна Америка и ги търгували на Стария континент и в Азия, само че инките ги оценили и употребявали доста преди този момент. В Северна Америка залежи има в Съединени американски щати.

Днес изумруди се добиват в Съединени американски щати, Австралия, Канада, ЮАР, Мадагаскар, само че най-качествени са тези, които идват от Колумбия, която дава 90 % от общото количество смарагди на пазара.

Името на камъка идва от гръцкото смарагдос, което безусловно значи зелен камък. Съвременното название изумруд е от ХVІ век.

Описание на изумруда - съществени характерности

 Изумруд - свойства и значение

Изумрудът е транспарантна вариация на берила, оцветена в тревисто зелен цвят, с помощта на хромовия оксид или ванадиевия оксид. Понякога в тях има смес на стоманен оксид. Изумрудът има същия химичен състав като берила, само че съдържа повече примеси на ванадий, в сравнение с хром съгласно едно изследване от ХХ век.

Другите им качества са резистентност на киселини и реактиви, само че при температура над 700 градуса губят цвета си.

Твърдост и строшаване на изумруда

Естественият изумруд рядко е безукорен камък. По него има пукнатини, разчупвания, комплицирана мрежа от тънки вени и пропукани места. Характерно е, че камъкът е доста нежен, твърдостта му е 7.5-8 по скалата на Моос, до момента в който диамантът е 10 и е пример на корав камък. Заради това е сензитивен на компресия и нагряване. Камък без забележими на око пукнатини се счита за безукорен.

Цвят на изумруда

Тъй като изумрудът дължи славата си главно на зеленото обагряне, това му качество е разграничено на 3 съставния елемент - звук, плътност и лекост.

Изумруди са намират от жълто-зелен до синьо зелен цвят, само че главният звук постоянно е зелен като стига до мрачно зелено.

Разпределението на цвета в камъка е неравномерно. Обикновено единият край е по-ярко обагрен, в сравнение с основата. Има кристали с смяна на интензитета на цвета по дължина. При блестящо оцветените камъни този дисонанс в цвета се вижда елементарно при въртене на камъка.

По този индикатор най-хубавите изумруди имат към 75 % звук по канара, в която 0 % е без цвят, а 100 % е непрозрачното черно. Качественият камък би трябвало да има кондензиран цвят с ярки зелени нюанси.

Прозрачност на изумруда

 Изумруд

Само смарагди с най-високо качество са транспарантни. Обикновено камъните са замъглени, имат зараснали пукнатини. Камъните без повреди са редки, множеството имат точки от други минерали, уловени по време на растежа. Чистите изумруди като стойност надминават диамантите.

Изкуствени изумруди

Най-често изумрудите са неголеми по мярка камъни, само че в актуалните условия се употребяват изкуствено отгледани или синтетични камъни. Основни способи за произвеждане на изкуствени смарагди са флюсовият и хидротермалният. За задачата кристалите се слагат в среда с температура към 600 градуса, а атмосферното налягане доближава 1400 атмосфери.

Друга опция е като се сътвори дублетен камък от два дребни изумруда или изумруд и различен минерал.

Лечебни свойства на изумруда

Изумрудът поддържа здрава функционалността на сърцето. Използва се за възобновяване след инфекциозни болести, както и при лекуване на синусите, белите дробове, сърцето, гърба и мускулите. Зеленият цвят има успокояващо влияние върху очите и по тази причина камъкът е потребен за зрението. Облекчава ревматизъм и диабет.

Още Плиний написа, че няма различен цвят като смарагдовият, който да е по-приятен за окото. Той успокоява освен него, само че и нервната система, лишава напрежението.

Литотерапевтите го употребяват като преграда против безсънието, кошмарите, безпричинните страхове и умората.

Този камък има антибактериални свойства и в случай че камъкът се сложи в чаша с вода, тя може да се пие без да се преварява или пречиства. Смята се, че намалява температурата, лекува възпаления, намалява кръвното налягане, оказва помощ за лечение на псориазис. Има благотворно въздействие върху черния дроб и стомаха, пикочния мехур и пикочните пътища. Подпомага лекуването на кашлица и туберкулоза, диабет и изгаряния. Подкрепя общото здраве на тялото и обезпечава дългоденствие.

Магически свойства на изумруда

 Изумруди Снимка: blankdigital.com

Изумрудът е камък на търпението, на вдъхновението, на сполучливите връзки, тъй като хармонизира и подкрепя фамилното благополучие и честност. Засилва безусловната обич и партньорство. Вибрациите на камъка резонират с силата на вярата и разбирателството.

Смарагдът е камък на виталната мощ и придвижване, а силите му хармонизират и балансират позитивните дейности. Това е камък на смелостта, който подтиква да се върви напред. Може да усили екстрасензорните качества и да отключи канала на ясновидството. Той е камък на мъдростта, истината, на ясното другарство.

Човек, носещ украшение от изумруд е предпазен от зли сили и застрахован от несгоди. Камъкът разсейва негативната сила, чисти аурата и дома на своя притежател. Може да ускори паметта, да успокои съня и да прогони меланхолията.

Изумрудът притегля благосъстоянието и носи мир и естетика на притежателя си. На нервни и чувствителни хора той оказва помощ против напрежението. Подобрява паметта и остротата на мозъка.

Този камък сполучливо преодолява неприятните страни в характера на своя притежател. Той въпреки всичко е гальовен камък и не търпи експанзия. Затова носенето на бижута от изумруди се предлагат на хора с чиста душа.

Маговете в Индия употребявали изумруда, с цел да поддържат връзка с астралния свят и да черпят информация за бъдещето. Този камък оказва помощ за свързване с душите на мъртвите и по тази причина е поддръжка за тези, които безутешно страдат за свои близки, които са изгубили.

Камъкът влияе мощно на сърдечната чакра, въздейства също на гръдния панер, гърба и ръцете, поражда обич сред хората.

Като амулет и талисман, той е подобаващ за майките, моряците и пътешествениците.

На създателите дава ентусиазъм и нравствен покой, а на деловите хора носи триумф и шанс. С тези камъни научните проучвания и заниманията по философия ще имат по-сигурен триумф.

Подходящ камък е за зодиите Телец, Близнаци и Овен.

Комбинация на изумруд с други камъни

Енергията, която излъчва смарагдът се комбинира добре с берила, молдавита и други зелени или розови камъни, които лекуват сърцето. Може да се съчетае с розов кварц, морганит, диоптаз, родонит, турмалин, родохрозит.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР