Оптимист съм“, така отговори вътрешният министър Калин Стоянов на въпроса

...
Оптимист съм“, така отговори вътрешният министър Калин Стоянов на въпроса
Коментари Харесай

Вътрешният министър оптимист за приемането ни в Шенген до края на годината

„ Оптимист съм “, по този начин отговори вътрешният министър Калин Стоянов на въпроса дали България може да бъде призната в шенгенското проспранство до края на годината.

Той приказва пред български публицисти по време на Съвет „ Вътрешни работи “ в Брюксел.

Още преди срещата бе ясно, че през днешния ден вътрешните министри от страните членки няма да гласоподават за присъединението на България и Румъния към Шенген.

„ Несериозно е, в случай че на днешния Съвет сме очаквали да бъде взето каквото и да било решение “, удостовери Стоянов.

Той и сътрудниците му разискали положението на шенгенското пространство като цяло, най-много системата на връщанията.

Същевременно еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон срещнала министрите с извънредно позитивния по думите на Стоянов отчет от задачата, извършена у нас на 23 и 24 ноември. Тогава е осъществена инспекция по линия на външните граници на Европейски Съюз.

Освен немски и испански представители са взели участие и специалисти от Австрия и Нидерландия. Това са двете страни, които са срещу приемането на България в Шенген. Заключението на отчета е, че България продължава да извършва всички условия за приемането й в Шенген, посочи вътрешният ни министър.

По време на Съвета той е имал среща с нидерландския министър на миграцията Ерик ван дер Бург. Калин Стоянов е оптимист от срещата си и с него, и с други хора, които е имал през днешния ден.

„ Да “, отговори малко Калин Стоянов на въпрос на Клуб Z дали можем да чакаме смяна в позициите на Нидерландия и Австрия до края на годината.

Главно съображение за оптимизма на министъра е показаният през днешния ден отчет за задачата в страната ни. Напредъкът ни бил регистриран и от самия Ерик ван дер Бург. Той споделил на Стоянов, че на нидерландското държавно управление ще му би трябвало известно време, през което да проучва отчета и да вземе своето решение. Утре за първи път се събира новоизбраният парламент на Ниската земя. Съставянето на ново държавно управление обаче може да отнеме месеци.

Калин Стоянов повтори думите си, че е оптимист до края на годината да има решение. Предстоят дейни диалози с Нидерландия, защото резултатите от изборите променяли обстановката. Вотът бе извоюван от извънредно дясната Партия за свободата на евроскептика Герт Вилдерс. Той обаче няма болшинство, с цел да ръководи независимо.

Австрийците обаче не престават да настояват, че Шенген не действа. Но България няма по какъв начин да разяснява тези изказвания, защото не е част от Шенген, посочи Калин Стоянов.

Не е изключено да има и ексклузивен Съвет „ Вътрешни работи “, добави министърът. Възможно е обаче и приемането ни в Шенген да стане на всеки един съвет, без значение от формата му.

Стоянов не знае какво би било въздействието върху българското държавно управление, в случай че да не бъдем признати в Шенген до края на годината. Кабинетът постигнал триумф, като съумял да докара задача у нас. При предходното държавно управление въобще не ставало дума за такова нещо. На още един въпрос има ли заплаха за властта у нас Стоянов отговори, че това се взема решение от премиера, вицепремиера и политическите партии, които поддържат държавното управление.

Българският вътрешен министър се надява въпросът за влизането ни в Шенген въобще да не стига до белгийското председателство на Европейски Съюз, което стартира на 1 януари 2024 година И повтори, че повода за това е фактът, че той е оптимист за триумф още тази година.

Преди началото на Съвета испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка също съобщи, че страната му, която е ръководител на Европейски Съюз, работи интензивно България и Румъния да бъдат признати в Шенген до края на тази година.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР