Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно

...
Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно
Коментари Харесай

Лукойл България заплаши, че може да спре работа

Опасността най-големият снабдител на гориво да спре работа е изцяло действителна поради готвените законодателни промени, свързани с данъчните хранилища, разгласи генералният шеф на „ Лукойл България “ Булат Субаев.

Субаев вижда тази заплаха поради ремонти в Закона за здравето, посредством които обаче се променя и законът за акцизите.

Промените принуждават компанията да кандидатства за нов лиценз за данъчен склад. В едномесечен период компанията ще би трябвало да раздели склада си на седем обособени данъчни склада и да лицензира всеки един от тях с решение на митническите служби. Трябва да бъдат поставени и още измервателни уреди на самия нефтопровод, който стартира от рафинерията и свършва в София.

В момента “Лукойл България” има един данъчен склад и тръба, по която минават продуктите. Към нея са свързани базите в Карнобат, Ветрен, Стара Загора, Пловдив, Ихтиман и “Илиянци”. За тях има публикуван един лиценз за данъчен склад, а контролът е от няколко митнически ръководства.

"Законът слага доста къс период за подаване на поръчки за привеждане на новите хранилища в сходство и лицензиране - единствено един месец. Като имаме поради периодите, размера на нужната работа и практическата неспособност да ги спазим, то да, заплахата да спрем работа е изцяло действителна ", съобщи Булат Субаев в петък пред БНР.

В законовите промени има и условие за даване на банкова гаранция от 30 млн. за всеки склад. Становището на ръководещите е, че поправките ще усилят приходите в хазната.

"Ние сме обезпокоени поради това, че поправката се предлага посредством законопроект, който няма нищо общо с акцизното законодателство, а е обвързван с контролиране на изключителното състояние и ограниченията за битка с ковид. Нашата компания е лицензиран складодържател от 2006 година. За 14 години активността ни неведнъж е проверявана и в никакъв случай не е имало никакви нарушавания на данъчното и акцизно законодателство. Можем сигурно да твърдим, че компанията е един от най-големите и лоялни данъкоплатци и по тази причина нямам никакво разумно пояснение за какво сходни промени се внасят в подобен незабавен порядък ", счита Субаев.

В позиция на "Лукойл " се споделя, че за 10 година компанията е внесла в бюджета налози за над 8 милиарда $, а сдружението няма никакви нарушавания на митническото, акцизното или данъчното законодателство.

" "Постъпленията в бюджета не зависят от това на какъв брой данъчни склада ще е разграничена нашата инфраструктура - от самото разделяне в допълнение в хазната нищо няма да постъпи. И на второ място - това ще повлече големи вложения и административни разноски ", показва още шефът на компанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР