Съвети какво да правим при гръмотевична буря публикува БЧК.Ето какво

...
Съвети какво да правим при гръмотевична буря публикува БЧК.Ето какво
Коментари Харесай

Какво да правим при гръмотевична буря?

Съвети какво да вършим при гръмотевична стихия разгласява БЧК.

Ето какво гласят те:
Ако се намирате измежду природата по време на гръмотевична стихия, постарайте се да застанете надалеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При съществуване на изсъхнал предмет, седнете върху него.Ако сте навън, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете като компактно прилепите крайници. Наведете главата си надолу и притеснете колене към гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените. Дръжте се на разстояние от съседа си.Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте железни предмети – те притеглят гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте встрани от железни структури, огради, парапети и други железни заграждения.Къде да се подслоним?
 enlightened Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете минимум на 3 метра във вътрешността от входа и се старайте да има най-малко метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

 enlightened Ако бурята Ви изненада в река, езеро или басейн неотложно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето – бързо се отправете към брега.

 enlightened Когато се намирате в къща или на работното място, би трябвало да изключите от мрежата тв приемника, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците.

 enlightened Стойте надалеч от чешми, балконски порти и прозорци.

 enlightened По време на пътешестване с кола приберете антената на автомобила. Ако падне гръм по време на придвижване, проверете гумите, в случай че са обгорели, могат да се спукат.

 enlightened Ако почувствате изтръпване на части от тялото вследствие на ел. напрежение, неотложно легнете на земята.

 enlightened За отбрана от директно попадение на мълнии се построяват мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната апаратура на всяка постройка би трябвало да бъде от време на време проверявана.

 enlightened При градушка неотложно потърсете заслон. Големите ледени парчета могат да Ви причинят контузии и пострадвания.
Металите притеглят мълниите
Земната или водната повърхнина, металите притеглят тока на мълнията. Тя си намира мястото с най-ниско противодействие. Това може да се окаже точка в междублокови пространства и на всевъзможни най-неочаквани места “, разяснява в студиото на Нова телевизия специалистът по мълниезащита Радослав Калчев.

По думите му мълнията, която се развива на височина до 20 километра височина е стъпаловидно събитие. „ Където и да сме навън – мястото е рисково. Затова търсим някакво закрито пространство “, посъветва Калчев. И добави: „ Ако извадим от подтекста всички митове и разкази, които битуват в експертните среди – нещата са доста по-логични и елементарни. Обица, халка и други железни неща по нашето тяло могат да привлекат гръмотевица, в случай че е на няколко сантиметра от нас. Ако сте с чадър, мълнията би трябвало да удари на най-малко два метра “. По време на такива стихии не би трябвало да се употребява и вода от водопровода.

Източник: dariknews.bg
Вижте още
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР