Опасни двойници на ядливите пращат в болница дори и опитни

...
Опасни двойници на ядливите пращат в болница дори и опитни
Коментари Харесай

След дъждовете: Бум на отровени с гъби у нас

Опасни двойници на ядливите пращат в болница даже и опитни гъбари. Причината е, че ги берат още до момента в който са млади и по тях не личат белезите, с които се отличават отровните от останалите, които са безвредни за консумация, описват гъбари пред " Телеграф “. 

Заради дъждовете през последните седмици и жегите сега на доста места има големи количества гъби, което обаче усилва риска от илюзия и има доста случаи на натровени, които са прибегнали до лекуване в болница.
 Как да събираме и къде да търсим манатарки: препоръки от лесовъд Как да събираме и къде да търсим манатарки: препоръки от лесовъд
Гъбата Манатарка обичайно е най-почитаният представител на фамилията на гъбите. Вкусът и потребните ѝ свойства мъчно могат да бъда...

През последните дни през Клиниката по токсикология при Военноморска болница – Варна към този момент е минала първата партида пациенти след консумация на диворастящи гъби. Те са яли отровния двойник на по този начин наречената гъба кладница или двойника на полската печурка – бяла мухоморка, оповестяват лекари. Засега са се разминали без сериозна щета за здравето, тъй като бързо са потърсили лекарска помощ. Лекарите обаче са безапелационни, че е най-добре да се заобикаля използването на каквито и да е диворастящи гъби, тъй като даже и най-големите експерти могат да се излъжат и да попаднат на отровни двойници на ядливите гъби. Първите признаци за отравяне с гъби са повръщане, разстройство, режещи болки в корема и общо неразположение.

Коварното в тази ситуация е, че тялото подава първите по-сериозни сигнали едвам след 6-8 часа, а от време на време и след ден-два, предизвестяват токсиколозите. Някои хора обаче неглижират тези признаци и вместо да потърсят лекарска помощ, пият медикаменти и се самолекуват. А забавянето е изключително рисково за следствията от натравянето, което може да провокира трайни, тежки или невъзвратими увреждания на черния дроб и другите органи.

Средно по 10 индивида умират от отравяне с гъби годишно. Много повече са тези, които са потърпевши, откакто са консумирали рискови, само че ги избавят в точния момент в лечебните заведения. Това разяснява Люлин Стаменов, фотограф и гъбар. Като образец той показва, че зелена и бяла мухоморка доста наподобяват на печурката, изключително когато са млади. Ако консумираш такива мухоморки е доста дребна вероятността да оцелееш. При зелената опцията за оцеляване е 10-15%, а тези, които съумеят да преминат трапа, остават инвалиди за цялостен живот, сподели още Люлин Стаменов. Уврежда се черният дроб необратимо. Печурките имат по 3-4 отровни двойника. Според Стаменов най-важното предписание е да не се берат млади гъби. Когато е млада, зелената мухоморка наподобява на печурката, тъй като е покрита с бяло покривало. Булка гъбата, наричана още царска гъба, има двойник алена мухоморка, която е оранжева като млада, сходно на булката.

За изчистването на организма от отровата би трябвало да се провокира повръщане посредством изпиване на 2 лъжици готварска сол, разтворени в доста вода и надълбоко бъркане в устната празнина. След това потърпевшият неотложно би трябвало да се транспортира в болница, като се резервират и покажат на лекаря гъбите или остатъците от тях. В болничното заведение се прави промивка на стомаха и вливане на деен въглен. Прилагат се венозни вливания на водно-солеви и глюкозни разтвори, витамини, противоотрови съгласно типа на гъбата, хемо- и карбодиализа, хипербарна оксигенация и като последно героично средство - присаждане на черен дроб. За страдание късната демонстрация на признаците при най-тежките отравяния, изключително с мухоморки, не разрешава дейно премахване на отровата от организма.
 Грешката, която всички позволяваме при потреблението на гъби Грешката, която всички позволяваме при потреблението на гъби
Гъбите са отличен източник на растителен протеин. В това отношение те могат да бъдат съпоставени с месото.В 100 грама гъби се съдържа 5 гр...

Топлото и дъждовно време подлудиха гъбарите в Странджа. Всеки ден по поля и гори пълзят тълпи от берачи на горски гъби. Повечето си събират за персонална консумация, само че има и такива, които се пробват да припечелят някой лев, като продават гъбите по пазарите за 10 лв. за три-четири броя. В полите на Странджа обаче виреят най-вече печурки и патешки крайник. Изобилие от тези типове се среща в регионите на селата Крушевец, Ясна поляна, Ново Паничарево и Извор. В планинските региони към Малко Търново пък порастват сърнели и масловки. В горите край планинските селца Граматиково и Младежко се намират и вкусни манатарки. Освен за вкусна каша или супа, гъбите се употребяват всеобщо и като гарнитура и добавка към разнообразни типове сосове. Хората в Странджа имат традиция да ги затварят и в буркани за зимнина.

Фатални неточности позволяват и най-опитните гъбари, предизвестяват лекари. Понякога отрова може да съдържа даже и ядлива гъба, в случай че покрай нея е поникнал токсичен двойник, настояват познавачи. Тази година в Бургаско няма нито един случай на натровен от гъби към този момент. Рискът това да се случи обаче си остава. Всяка година в бургаската болница се лекуват най-малко по 5-6 души, консумирали отровни двойници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР