ООН трябва да гарантира сигурността на Запорожската атомна електроцентрала, окупирана

...
ООН трябва да гарантира сигурността на Запорожската атомна електроцентрала, окупирана
Коментари Харесай

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

ООН би трябвало да подсигурява сигурността на Запорожската атомна електроцентрала, окупирана от съветските сили. Това написа в канала си в обществената мрежа " Телеграм " украинският президент Володимир Зеленски след диалозите в Лвов с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш и турския президент Реджеб Ердоган.

Зеленски дефинира като " шантаж " дейностите на Русия в Запорожката АЕЦ. И предизвести, че този тенденциозен гнет може да има пагубни последствия за целия свят. Зеленски още веднъж настоя за демилитаризация на зоната към най-голямата нуклеарна електроцентрала в Европа, както наскоро предложи Гутериш. Но от Москва през днешния ден пристигна безапелационен отвод.

" Очакваме в най-скоро време да се състои съгласуваната още през юни ревизия на Международната организация за атомна сила. Експертите й би трябвало на място да се убедят в престъното държание на киевския режим, който неведнъж е устройвал провокации ", изясни заместник-говорителят на външното министерство Иван Нечаев.

Русия заплаши, че може да затвори нуклеарната централа поради обстрела на украинските сили. А украински публични лица упрекнаха Москва, че възнамерява да затвори централата, с цел да я откъсне от енергийната мрежа на Украйна и да я трансферира към съветската.

В Лвов, където се срещнаха Гутериш, Зеленски и Ердоган, евентуално са разисквани и опциите за реализиране на помирение, само че редица наблюдаващи са скептични, че в обозримо бъдеще може да се стигне до среща сред президентите на Украйна и Русия. За такава самодейност на Ердоган оповестяват турски медии.

Генералният секретар на Организация на обединените нации възнамерява на следващия ден да посети черноморското пристанище Одеса, където износът на зърно е обновен според съглашение с посредничеството на Организация на обединените нации. От Черноморск е отплавал още един транспортен съд, пренасящ украинско зърно. С него общият брой на корабите към този момент е 25.

Черноморският флот на Русия, основан в анексирания Крим, е с нов пълководец, заяви организация РИА. Смяната идва откакто през последните дни съветски военни бази на полуострова бяха разтърсени от серия детонации.

В хода на военните дейности,украинските сили оповестиха, че са отбили съветска офанзива в южния регион Херсон, до момента в който при съветски обстрел в Харков, в северната част на страната, са били убити седем души, а 17 са били ранени.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР