Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на столичния общински

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на столичния общински
Коментари Харесай

Новите правила в столичния градски транспорт: Омбудсманът алармира за голям брой жалби

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на столичния общински съвет Георги Георгиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което алармира за огромен брой тъжби, свързани с променените условия за пътешестване в градския превоз, в действие от 1 януари т.г.

В сигналите си до националния публичен бранител столичани стачкуват и остро възразяват против измененията , които се отнасят до типа на транспортните документи, условието за тяхната наложителна валидация като изискване за постоянен превозен документ и оскъпяването на транспортната услуга посредством отпадане на някои стопански преференциални транспортни документи.

Още през юли м.г. проф. Ковачева предизвести в преднамерено писмо до ръководителя на СОС Георги Георгиев , че с готвените промени не се реализира облекчаване на транспортните потребности на пасажерите, което бе изведено като водеща цел на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община.

„ Основно неодобрение измежду хората буди отпадането на някои тарифни артикули – най-много месечната карта за пътешестване с метро, месечната карта за пътешестване с една линия на надземния превоз. Гражданите се оплакват, че пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация само по една линия на градския превоз или с метро и след измененията са принудени да си закупят месечна карта за всички линии, което не дава отговор на действителните им потребности “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира, че и пасажерите, които преди използваха талоните за 10 пътувания, също недоволстват, тъй като пътуват случайно с градски превоз и в този момент са принудени да си купуват превозен документ, който обаче не дава отговор на транспортната им нужда и бюджета.  

„ По мотив на постъпилите в институцията сигнали намирам за нужно наново да изразя мнението си, че новата тарифна политика не трябва да става посредством отнемане на пасажерите от избор по отношение на типа на транспортните документи, които имат право да употребяват. В този смисъл считам, че следва да се преразгледа новата тарифна политика като се запазят транспортните документи, даващи опция за пътешестване съгласно потребностите на ползващите градски превоз “, безапелационна е проф. Ковачева.

Тя обръща внимание и на различен огромен проблем – наложителната валидация на транспортните документи , като показва, че неспазването й е обвързано с налагането на санкция, което тормози и затруднява изключително доста възрастните хора.

„ В тази връзка считам, че следва да бъде потърсено решение и на този проблем . Намирам за незаслужено да бъде глобяван пасажер, който има постоянен документ за пътешестване, единствено поради това, че не го е валидирал “, акцентира публичният бранител.

Омбудсманът добавя още, че в институцията постъпват и тъжби против неналичието на задоволителна и своевременна информация във връзка с настоящите транспортни документи и метода на тяхното валидиране. Затова още веднъж показва, както и по време на публичните съвещания, че е нужна налична осведомителната акция за запознаване на жителите с въведените промени за пътешестване в градския превоз.

Проф. Ковачева показва и друг нерешен проблем - незадоволителните на брой пунктове за закупуване на транспортни документи, което в допълнение затруднява хората и се явява като глоба за тези, които не са съумели да си купят билет по електронен път.

„ В тази връзка насочвам предложение да бъде разисквана опцията за увеличение броя на пунктовете за продажба на транспортни документи “, показва Диана Ковачева.

В умозаключение омбудсманът акцентира, че с цел да се усили броят на пътуващите в столичния публичен превоз, той би трябвало да стане прелъстителен , а това се реализира посредством повишение удобството на транспортните услуги и опазване разнообразието на транспортните документи, с оглед другите транспортни потребности на пасажерите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР