Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че проверката по преписка, образувана

...
Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че проверката по преписка, образувана
Коментари Харесай

Установиха самоличността на момичетата, дишащи райски газ в Русе

Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че инспекцията по кореспонденция, формирана след самосезиране по обява в електронно издание на „ 24часа “ – „ Въпреки възбраната: Деца дишат божествен газ в центъра на Русе “ е в заключителна фаза.

Установена е самоличността на осемте малолетни лица снимани на видеоклипа, тиражиран в медиите. Същите са на възраст от 15 до 17 години и са учащи в разнообразни образователни заведения в гр. Русе. Те са закупили един флакон диазотен оксид (райски газ) за сумата от 50,00 лв. от малолетно лице (на 17 години), с което са се свързали посредством персоналните си профили в една от обществените мрежи.

В хода на инспекцията, като владеене на три лица (едното от които е малолетно – на 17 години), са открити и арестувани 114 флакона (всеки с съдържимост от 640 мл.) съдържащи диазотен оксид (райски газ) и 360 патрона за разфасоване (пълнене) на подобен газ. Същите ще бъдат предадени на РЗИ – Русе, след привършване на работата по преписката. От един флакон всекидневно се зареждат с божествен газ 80 балона, които се продават на дребно.

На едно от пълнолетните лица от държавни здравни инспектори от РЗИ – Русе е формиран АУАН. Актът е подписан без възражения, като е декларирано предпочитание да бъде приложена процедурата за привършване на административно-наказателното произвеждане със съглашение по член 58г от Закон за административните нарушения и наказания. По отношение на другото пълнолетно лице информацията е предадена на представител на РЗИ – Русе и следва да бъде осъществена преценка по отношение на ангажирането на административно-наказателната му отговорност. На малолетното лице, което е препродало райския газ на осемте малолетни деца, според Закона за здравето, не може да бъде търсена отговорност.

ОД на Министерство на вътрешните работи – Русе ще изпрати подобаващ отчет по случая до Държавна организация за протекция на детето, Териториален отдел на Главна дирекция Контрол по правата на детето - отдел „ Мониторинг и надзор – СЕВЕРЕН “ и Община – Русе, Отдел „ Социални действия ” – за откритото държание на всяко от малолетните лица. Това са органите, които ще преценят нуждата и опцията от предприемане на съответни ограничения. В Община – Русе този отдел е виновен за организирането и осъществяването на общинската стратегия за протекция на детето, взаимно с Дирекция „ Социално подкрепяне “, и има водеща роля в активността на комисията за детето (съгласно оповестеното в т. 13 от програмата им).

До момента не са открити данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

Окръжна прокуратура – Русе счита за значимо да бъде регистрирано, че тази инспекция не би била допустима, в случай че не разполагаше с пълномощията дадени ѝ от Конституцията и Закон за съдебната власт по линия на „ Общия контрол за правда “. Случаят бе тестван и обяснен от екип чиновници на ОД на Министерство на вътрешните работи – Русе и на Регионална здравна ревизия – Русе в извънредно къс период – от два дни, едвам след ангажиране на прокуратурата с проблема и това не е казус в работата на прокурорите.

Продажбата на конфискуваните от трите лица флакони диазотен оксид (райски газ) и патроните за тях не е осъществявана и документирана по реда на Закона за счетоводството. Тя е осъществена от тях като физически лица. Цената на едро на флакон с божествен газ с съдържимост от 640 мл. е от 28,00 до 32,00 лв. и свободно се оферират в интернет и обществените мрежи. Цената на един балон е от 6,00 до 7,00 лв. или продаден на дребно един флакон диазотен оксид (райски газ) носи облага от 480 до 560 лв.. Тази информация не съставлява „ задоволително данни “ по смисъла на Наказателно-процесуален кодекс и не дава опция да бъде формирано и извършено следствие за осъществени данъчни закононарушения, само че Окръжна прокуратура – Русе я намира за задоволителна органите по приходите да предизвикват и извършат съответните инспекции, за които имат нужната подготвеност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР