Около две трети от фирмите в България казват, че политическата

...
Около две трети от фирмите в България казват, че политическата
Коментари Харесай

Нови избори? Две трети от българските фирми страдат от политическата криза

Около две трети от компаниите в България споделят, че политическата рецесия през миналата година им е навредила. Спиралата от нови избори, която стартира още напролет на 2021 година и продължава до през днешния ден, лишава бизнеса в страната от по този начин нужната предсказуемост за вложения и развиване.

Според 63.5% от фирмите протичащото се в политически проект през миналата 2022 година – нападки сред политиците, непрестанната предизборна акция и измененията „ от през днешния ден за на следващия ден “ – са оказали „ по-скоро отрицателно и мощно отрицателно “ въздействие върху активността им. Това сочи годишната анкета на Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия.
Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната
Около 35% пък декларират, че политическата буря не е оказала влияние на бизнеса. Пренебрежимо дребна част пък виждат позитиви за своя бизнес от поредицата от парламентарни избори в търсене на устойчиво ръководство.

Сред другите съществени проблеми за бизнеса в България са войната в Украйна, която се е отразила отрицателно на малко над половината от българските компании. Причините основно са свързани с нарушените вериги на доставка и загуби на пазари.

Над 80% от фирмите пък показват, че са наранени от високата инфлация поради повишаването на силата, суровините и материалите, които употребяват, и поради понижената кредитоспособност от страна на техните клиенти.

Все още близо половината от интервюираните не престават да сочат резултата от пандемията като „ доста затруднение “ в своето развиване. Около 40% разказват вируса и последствията от него като „ умерено затруднение “. Проблемите им имат разнообразни измерения – от нарушени вериги на доставка, загуба на пазарни позиции до загуба на квалифицирана работна ръка. Едва малко над 10% споделят, че пандемията е имала по-скоро едва влияние върху активността им, като това са най-вече дребни предприятия.

Като цяло към 37% от фирмите въпреки всичко записват растеж на осъществените обороти през миналата година. Приблизително същия дял от фирмите пък споделят, че нямат смяна в оборотите, а останалата една трета регистрират понижение.

Над 20% от компаниите в България пък са подобрили позицията си на вътрешния и на външния пазар, което би трябвало да дава убеденост на българските предприятия, че могат да намират място на интернационалните пазари и да бъдат конкурентноспособни.

Въпреки относително положителните индикатори, по отношение на пазарните позиции на предприятията, при почти 40% от компаниите това е придружено с утежняване на финансовите резултати.

Повечето компании – над 60% – показват оптимистични упования за развиване на бизнеса им в България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР