Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж,

...
Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж,
Коментари Харесай

Грамадно парче лед се откъсна в Гренландия

Огромно парче лед, по-голямо по повърхност от френската столица Париж, се е откъснало от най-големия мразовит шелф в Арктика. Това е станало поради по-топлите температури в Гренландия, оповестиха учените, представени от БГНЕС.

Блокът от 113 квадратни километра се е откъснал от ледника Nioghalvfjerdsfjorden в Североизточна Гренландия, което съгласно учените е предстоящо поради повишението на междинните температури. " Наблюдаваме възходяща скорост на размразяване на този максимален останал мразовит шелф ", сподели Джейсън Бокс, професор по глациология в Геоложката работа на Дания и Гренландия (GEUS), пред Агенция Франс Прес.

Въпреки че е обикновено части лед да се отчупят от хладилник, те нормално не са толкоз огромни. Според GEUS от 1999 година ледникът е изгубил 160 квадратни километра лед, повърхност двойно по-голяма от Манхатън, като скоростта на загубите се е ускорила през последните две години.

" Ако сме очевидци на по-топло лято, както през последните две години, това ще способства повече за ускоряващото се повишаване на морското ниво ", сподели Бокс.

По-скорошно изследване на университета „ Линкълн “ в Англия предвижда, че топящият се лед в Гренландия може да увеличи морското ниво с 10 до 12 сантиметра до 2100 година.

Средните температури в района са се повишили с към три градуса по Целзий от 1980 година насам и се чака да доближат рекордни равнища през 2020 година

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР