Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя сектор

...
Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя сектор
Коментари Харесай

Заместник-министър Капитанов: МЗХ ще продължи да подкрепя развитието на сектор „Животновъдство“

Министерството на земеделието и храните ще продължи да поддържа бранш „ Животновъдство " с всички налични национални и европейски принадлежности, като един от главните браншове в земеделието, с цел да го запазим и развиваме. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов при откриването на 12-ия Национален събор на овцевъдите в България, който се организира край Петропавловския манастир в област Велико Търново.

Заместник-министър Капитанов означи, че събитието е едно от най-значимите и най-мащабните в календара на земеделските изложби, а мястото, на което се организира, припомня за българската история и обичаи. „ Животновъдството е неизменност, тежък труд и отдаденост, като през днешния ден нашите овцевъди и козевъди сполучливо показват своята активност ", съобщи той.

Той разяснява пред медии, че преди дни земеделските производители са получили доплащане по интервенцията „ Основно подкрепяне на приходите за резистентност " (ОПДУ) за Кампания 2023. Бяха изплатени и средствата на младите аграрни стопани.

Във връзка с протичането на Кампания 2024 за директните заплащания заместник-министър Иван Капитанов регистрира, че Министерство на земеделието и храните организира осведомителни срещи в страната с производителите. Вече са обрисувани към 50% от площите и се чака акцията да завърши сполучливо.

Той напомни още, че през миналата седмица при визитата на европейския комисар по селско стопанство Януш Войчеховски беше подложен въпросът за отпадане на тавана на подпомагането по линия на Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и добави, че към този момент напълно е изплатен първият транш по Украинската помощ на земеделските стопани за 2024 година

Заместник-министър Капитанов връчи награди на елитни животни, отличени в надпреварите, извършени по време на ревюто. Той поздрави уредниците на ревюто за богатата стратегия и пожела триумф на всички участници и посетители.

В откриването на националния събор участваха още заместник-министърът на нововъведенията и растежа Красимир Якимов, регионалният шеф на Велико Търново Ивайло Здравков, заместник-областният шеф на Велико Търново Валентин Михайлов, кметът на Община Велико Търново доктор инж. Даниел Панов, кметът на Община Лясковец Васил Христов, заместник-кметът на община Горна Оряховица Даниел Божанков, уредниците от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, Янка Попова и Деан Тодоров, зам.-ректорът на Тракийски университет Стара Загора проф. доктор Румен Бинев и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР