Огроменият язовир на Каховската ВЕЦ в окупираната от Русия зона

...
Огроменият язовир на Каховската ВЕЦ в окупираната от Русия зона
Коментари Харесай

Кой печели от взрива на Нова Каховка?

Огроменият язовир на Каховската Водноелектрическа централа в окупираната от Русия зона на Южна Украйна беше опустошен, отприщвайки воден поток надолу по течението, заливайки десетки села и оставяйки хиляди без дом.

Кой печели от този вандалски акт?

Докато Русия и Украйна се упрекват взаимно за гърмежа на язовирната стена, се усеща ехото на миналогодишните необясними детонации на газопровода „ Северен поток “. И в двата случая западните съмнения незабавно паднаха върху Русия. Но и двата пъти Москва отговори с:

„ Това не бяхме ние. Защо бигме го създали? Това ни вреди “.

В случая с пробива на язовир Каховка Русия може да уточни най-малко два метода, по които накърнява личните си ползи. Наводняването на земя надолу по течението я принуди да изтегля войски, както и цивилни на изток, надалеч от Херсон и крайбрежията на необятната река Днепър. Това ще обезпечи известна отмора за жителите на Херсон, които трябваше да живеят с ежедневните съветски артилерийски и ракетни удари.

Второ, това може да засегне водоснабдяването на окупирания от Русия Крим – изсъхнал полуостров, който разчита на прясна вода от канал покрай пробития язовир. Тъй като беше нелегално анексиран от Русия през 2014 година, той се трансформира в мощно укрепено парче земя, което и Русия, и Украйна настояват, че е тяхно.

Но пробивът на язовир Каховка би трябвало да се преглежда в по-широкия подтекст на войната в Украйна и по-конкретно в светлината на лятната контраатака на Украйна, която демонстрира признаци, че към този момент е в ход

За да успее тази контраатака, тя би трябвало да прекъсне хватката на Русия над част от територията, която завзе предходната година, която свързва Крим с източния район Донбас на Украйна. Ако Украйна може да откри метод да пробие съветските отбранителни линии на юг от Запорожие и да раздели тази територия на две, тогава тя може да изолира Крим и да реализира огромна стратегическа победа.

Но руснаците са научили доста уроци след пълномащабното си навлизане през февруари предходната година. Те са разгледали картата, пресметнали са къде е най-вероятно Украйна да нападна и са прекарали последните няколко месеца в създаване на в действителност страхотни линии от укрепления, с цел да блокират всяко украинско нахлуване към Азовско море.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР