Огромен скок в цената само за два дни направи метановото

...
Огромен скок в цената само за два дни направи метановото
Коментари Харесай

Цената на метана скочи до 6 лв. за килограм

Огромен скок в цената единствено за два дни направи метановото гориво за коли в България. В последния ден на юли междинната цена на метана бе 3,71 лева за кг. и единствено за 48 часа внезапно се повиши на приблизително 4,53 лева за кг, съгласно данните на профилирания портал fuelo.net. Това е голям растеж - 22,1%, а на някои бензиностанции цената удари рекордните 6 лв..

През последния месец това автогориво е поскъпнало с общо 29,06% (от 3,51 лева на кг на 3 юли). Очаква се тази наклонност да продължи, което се изяснява със затруднените газови доставки поради войната в Украйна, съобщи segabg.com. При това има места в страната, които продават метана и на цени над считаната до неотдавна за немислима граница от 5 лева На обособени места цената доближи и 6,10 лева за кг. На множеството от огромните вериги към този момент цената е към междинната - т.е. приближава 4,50 лева за кг.

Затова пък пропан бутанът поевтинява, и то значително, като сега е приблизително 1,30 лева за литър. В началото на юли колите с газови уредби трябваше да зареждат против 1,55 лева - с 16,63% по-скъпо. Под междинните 1,30 лева продават както дребни бензиностанции, по този начин и някои от огромните вериги като " ЛУКойл " (1,27 лева./л) и OMВ (1,29 лева./л).

Същевременно, поради успокояващите се и към този момент намаляващи цени на петрола на международните пазари, се вижда леко поевтиняване на бензина и у нас. Масовият А95 на някои бензиностанции към този момент е под 3,30 лева за литър. Средната цена също приближава тази граница и е 3,34 лева на литър, откакто при започване на месеца бе достигнала 3,41 лева Това е понижение с 2%, като наклонността е това поевтиняване да продължи и в идващите дни.

Цената на бензин А98 също спада леко - със приблизително 4 ст., и в границите на последния месец е слязла надолу с 0,84% - до 3,55 лева Малко повече е поевтинял А100 - със 7 ст. до междинна цена от 3,69 лева (-1,8%).

При дизеловото гориво също се следи поевтиняване през последните 30 дни. От 3,56 лева на литър при започване на юли в този момент дизелът коства приблизително с 8 ст. по-евтино (3,48 лева./л) или с 2,25% по-малко.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР