Има изтичане на радиоактивна вода поради човешка грешка в хермозоната

...
Има изтичане на радиоактивна вода поради човешка грешка в хермозоната
Коментари Харесай

Директорът на АЕЦ Козлодуй: Човешка грешка доведе до изтичане на радиоактивна вода

„ Има приключване на радиоактивна вода заради човешка неточност в хермозоната на 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Тя е особено основана за тежки повреди, каквато тази даже не е. “ Това сподели шефът на централата в предаването „ Лице в лице “ по bTV Валентин Николов.

Той посочи, че размерите не са тези, за които приказва атомният физик Георги Касчиев. 

Вчера още веднъж в ефира на bTV специалистът сподели, че става дума за 3000 кофи с радиоактивна вода.

„ Има приключване, само че е 8 кубика, към този момент всичко е почистено, няма заплаха нито за хората в централата, нито за околната среда. Става дума за позволена човешка неточност. Не е преценен размерът на азота, който се пуска, с цел да се ревизира в трети парогенератор в кои тръбички има пукнатини и за какво изтича вода от първи във втори контур. Може да го характеризираме по този начин - в случай че сложите в една чаша сламка и започнете да духате в случай че равнището е по-високо  -това се е получило. Това е грешката. За страдание този, който е направил грешката, е отхвърлен от работа “, сподели Николов.

Той уточни, че очевидно би трябвало повече мотивация, макар че има образования, издават се лицензи и се следи всички работещи да са на равнище.

„ Но няма никаква заплаха. Отделно за такива събития не се изисква изказване от Агенцията за нуклеарно контролиране. Ние имаме лист от събития, които в случай че се случат - би трябвало да уведомим АЯР, това събитие даже не участва в този лист, само че въпреки всичко ние уведомихме организацията “, уточни още шефът на АЕЦ „ Козлодуй “.

Николов увери, че всичко е отстранено към този момент. 

„ Всичко е почистено, най-много водата е паднала върху топлоизолацията. Тя е махната, сложена е нова. Това  не е първата повреда, при която има приключване на такава вода, само че до момента обществото не е било съпричастно и е нямало потребност от това “, добави той.

Николов разяснява и аварийните елементи и дали Русия е подготвена да спомага, в случай че имаме потребност.

„ Това е огромен въпрос и в действителност е тежко на АЕЦ „ Козлодуй “ да може да мине от към 80% взаимозависимост от съветско съоръжение и софтуерна помощ към друга. Искаме да понижим този % на към 20. Искаме да минем към други сътрудници и да създадем инженеринг. Досега не ни е отказана помощ даже за парогенератора, за който приказваме. Но се вижда, че има охладняване, напълно на друго равнище към този момент са надлежно диалозите даже “, сподели Николов.

Той добави, че сме съумели да контракти предварително преустановяване на доставки на съветско нуклеарно гориво без никакви наказания.

От скоро 5 блок работи със свежо американско гориво. По думите на Николов е съизмеримо по цена с съветското.

„ Така 5 блок работи на 100%  идеално. Не виждаме никакъв проблем. Работят две системи  за надзор - едната е остарялата съветската,  другата е американската. И двете системи дават безусловно всички данни. Всичко е обикновено. Като буснем Шести блок, ще проработи обикновено, и мислим да отидем към 104%. “, изясни Николов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР