Ограничава се потреблението на вода във Франция и Испания поради

...
Ограничава се потреблението на вода във Франция и Испания поради
Коментари Харесай

Водна криза във Франция и Испания

Ограничава се потреблението на вода във Франция и Испания заради историческата, в обособени региони, суша , заяви

Учени оповестиха предишното лято за най-топлото в историята на Eвропа.

Сигурно звучи като виц, че на морето няма вода, само че да, в 20 региона на Франция се постановат ограничавания при потреблението на вода. Най-тежко обаче е ситуацията във Вар, край Ница и в Източните Пиринеи - на границата с Испания . Там пожари към този момент изпепелиха десетки декари.

Френското държавно управление забрани продажбата на басейни в Южна Франция, която претърпява най-сухия си сезон от 1959 година Кризисните ограничения за икономисване на водните ресурси включват още възбрана за поливане на тревни площи и цветя и миене на коли. Властите приканиха хората да привикват с новата действителност.

Месец по-рано Франция засилва и гражданската работа за гасене на пожари. В Източните Пиринеи пламъци трансфораха десетки декари в пепел. През предходната година в страната са потушени към 12 000 пожара.

Подобно на Франция, и в прилежаща Испания времето е извънредно топло , а сушата – тежка. В градчето Вакарисес, в Каталуния, жителите се готвят за ново мъчно лято. Миналата година там беше натрапен 16-часов режим на водата, откакто подпочвените води пресъхнаха. Мястото стана известно с огромния си брой басейни. Вакарисес има население от 7000 души, а записаните водни оазиси са повече от 1500. Това лято обаче огромна част от тях ще останат празни.

В Испания има приблизително по един басейн на 37 души. Каталуния е измежду най-пресъхналите региони в страната. И в случай че без басейни испанците могат,  то рецесията с водата посегна на насъщния. „ Без вода не вършим самун, хлябът свършва. Без вода нямаме жито. Искам да кажа, че се нуждаем от вода за целия развой, с цел да създадем самун “, изяснява хлебопекар  ят Марти Алаведра.

Испания ще забрани и част от работата навън в интервалите на рискови горещини. Забраната ще влиза в действие след предизвестие от националната метеорологична организация и температури над 39 градуса. Мярката ще засегне работата навън като разчистване на улици, строителни работи и земеделие. Този ход е част от пакет от ограничения на стойност над 2 милиарда евро, който държавното управление утвърди като отговор на рецесията със сушата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР