Очаква се цените на златото и среброто да се покачат

...
Очаква се цените на златото и среброто да се покачат
Коментари Харесай

UBS: Цените на златото ще достигнат $2200, очаква се и ръст на среброто

Очаква се цените на златото и среброто да се повишат в допълнение през 2024 година заради прогнозите, че Федералният запас на Съединени американски щати ще стартира да понижава лихвените проценти, счита Джони Тевес, пълководец по скъпите метали в UBS. Експертът споделя, че чака металът да доближи 2200 $ за унция до края на годината.

Когато лихвените проценти падат, златото става по-привлекателно спрямо различни вложения като облигации, които биха донесли по-слаба възвръщаемост в среда с ниски лихвени проценти, показва CNBC.

На собствен ред по-ниските лихвени проценти отслабват $, правейки златото по-евтино за интернационалните купувачи, повишавайки търсенето.

Въпреки че към момента има огромна неустановеност по отношение на времето и степента на понижаване на лихвените проценти, UBS поддържа упованията си Федералният запас да облекчи паричната си политика. Миналата седмица Федералният запас разгласи решението си да остави лихвите непроменени през януари, като попари очакванията за понижаване на лихвите през март. Джером Пауъл удостовери това в изявление в неделя.

Привлекателността на кюлчетата като безвреден актив се увеличи, след започването на войната Израел-Хамас, която способства цените на златото да доближат исторически връх от 2100 $ за унция предишния месец.

„ Смятаме, че вложителите ще стартират да разпределят средства за злато в среда, в която има доста макронесигурност и геополитически опасности “, споделя Тевес.

Перспективите за „ по-бедния братовчед “ на златото също са оптимистични, като среброто е на път да „ в действителност да заблести свети “, споделя още стратегът на UBS.

Среброто не е толкоз постоянно срещано геополитическо и безвредно леговище в съпоставяне със златото, което частично изяснява за какво през последните няколко години се показва по-слабо. Но обстановката може да се обърне в негова изгода, когато Фед стартира да понижава лихвените проценти, счита Тевес.

“При сюжет, при който Фед облекчава паричната политика, считаме, че среброто може да се оправи в действителност добре, като има наклонност то да превъзхожда придвижването на златото, добавя стратегът.

Представянето на среброто е тясно обвързвана със здравето на цялата стопанска система заради необятното му индустриално приложение. Металът нормално се употребява в производството на коли, слънчеви панели, бижута и електроника.

Златото финален път се търгуваше на 2052 $ за унция, до момента в който среброто беше на цена от 22,69 $ за унция, показва CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР