Очаква се следващата година да има сериозно икономическо забавяне. Въпреки

...
Очаква се следващата година да има сериозно икономическо забавяне. Въпреки
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Служебното правителство може да внесе бюджет, но не с 11% дефицит

„ Очаква се идната година да има съществено икономическо закъснение. Въпреки това България ще продължи да догонва, в по-добра позиция сме от западните стопански системи “.

Това съобщи пред bTV основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов.

„ Точно по време на митинга на синдикатите излязоха последните данни, че заплатите в частния бранш към септември са нарастнали със 17% по отношение на същия интервал на 2021 година. Проблемът е в обществения бранш. Там би трябвало да има политически консенсус и нов бюджет “, добави той.
Според него с удължение на бюджета няма по какъв начин да има нараствания на възнагражденията във всички държавни браншове.

„ Служебното държавно управление може да внесе бюджет, само че не с 11% недостиг. Трябва да внесе много по-стегнат бюджет, който да не скапва финансовата дисциплинираност. Трябва да има баланс сред повдигане на обществени заплащания, вложения, политики за напредък “.
Богданов уточни, някои данъчни диференциации, въведени като ограничения по време на пандемията, би трябвало да бъдат отстранени.

„ Притеснението е, че може да имаме ниска инфлация и икономическа криза. Това е сериозен риск, за който се приказва в Германия “, акцентира икономистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР